A Catalunya

El 40% dels positius no respecta la quarantena

  • L’Agència de Salut Pública recorda que saltar-se l’aïllament és una falta de solidaritat greu perquè hi ha persones que acaben a l’uci

  • Argimon alerta de l’augment de contagis entre els sanitaris

A1-117576630.jpg

A1-117576630.jpg / JORDI OTIX (EPC)

2
Es llegeix en minuts

Entorn del 40% dels nous casos de Covid o dels seus contactes més pròxims no fa la quarantena –o no de la manera indicada per les autoritats sanitàries– segons ha confirmat aquest diumenge Xavier Llebaria, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat).

En una entrevista amb el canal 3/24 de TV3, ha indicat que seguir el confinament domiciliari dels positius i dels seus contactes estrets és un element fonamental «de solidaritat i de percepció del risc» . És extremadament important que aquells que se’l salten i decideixen sortir de casa malgrat estar contagiats o ser un contacte estret entenguin que «hi ha persones que entren a les ucis» pel virus. «Cridem a tota la societat a la responsabilitat per no perdre el respecte al corovirus», ha afegit, mentre ha insistit en la importància de l’aïllament en els casos indicats per les autoritats sanitàries.

Llebaria ha pronosticat que en els pròxims dies continuaran creixent els contagis pel coronavirus, una explosió epidèmica que ha atribuït a l’«augment de la interacció» en festes i activitats pel final de curs de la població més jove, d’edats compreses entre els 18 i els 25 anys, i sense vacunar.

L’especialista ha puntualitzat, no obstant, que aquesta cinquena onada és diferent de les anteriors perquè «circula en una franja d’edat amb un percentatge d’immunitat per vacunació nul» i perquè ho fa amb la variant delta, el poder de contagi de la qual és un 62% més alt que el predominant anteriorment, l’alfa o britànica.

Augment de contagis

La suma de tots aquests factors, ha afegit Llebaria, porta a la previsió que «els casos diagnosticats continuaran augmentant en els pròxims dies», en els quals es veurà també si han tingut impacte les últimes mesures adoptades amb motiu de l’expansió de la pandèmia, com el tancament de la majoria de l’interior dels locals d’oci nocturn.

Notícies relacionades

Llebaria ha confirmat també que, malgrat aquestes circumstàncies, Salut no té previst realitzar tests als contactes dels casos positius asimptomàtics perquè «ara toca centrar l’atenció en les persones amb símptomes de Covid». Tampoc faran cribratges massius, ja que ha argumentat que no són efectius «si no són quirúrgics».

Sanitaris contagiats

Mentrestant, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en una entrevista amb ‘La Vanguardia’ ha expressat preocupació per l’increment de professionals del sector sanitari contagiats de coronavirus i ha assegurat que el seu departament està buscant mesures per protegir-los, i que s’adoptarien a partir del 19 de juliol.

Temes:

Coronavirus