Pandèmia de Covid-19

La variant delta del coronavirus assola Àsia

  • La nova soca ha desarborat estratègies de contenció a la regió del món que més elogis havia rebut per la seva gestió de la crisi

  • Indonèsia, el quart país més poblat del món, acaba de superar el llindar del miler de morts diaris per primera vegada

A1-117481765.jpg

A1-117481765.jpg / PUNIT PARANJPE (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La variant delta està assolant la regió del món que havia col·leccionat elogis per la seva gestió de la pandèmia. Des de Tailàndia i Indonèsia, al sud-est asiàtic, fins al Japó i Corea del Sud, a la punta més oriental, i baixant fins a Austràlia, la nova variant ha desarborat estratègies de contenció que semblaven eficaces i penalitzat les moroses campanyes de vacunació. Els rècords de casos diaris i les accentuades restriccions de moviments són el pitjor presagi per als que ja havien fracassat contra variants menys contagioses i aconsellen mitigar els cants victoriosos.   

Els 1.212 contagis de dimecres a Corea del Sud suposen la xifra més gran des del desembre i se situen només dues dotzenes per sota de la màxima de la pandèmia. «El país té dificultats davant la creixent quarta onada de la pandèmia, amb l’altament contagiosa variant delta estenent-se ràpidament, especialment a l’àrea metropolitana de Seül», assenyala l’agència oficial Yonhap. 

A l’Executiu de Moon Jae-in, que va arrasar en les eleccions per la seva exitosa lluita contra el virus, se li critica ara la seva lentitud en la vacunació. Només un 30% de la població ha rebut una punxada, ancians majoritàriament, i la variant delta ha trobat via lliure entre la població entre 20 i 40 anys. Moon ha anunciat la mobilització de militars, policies i funcionaris, l’obertura de nous  laboratoris de testatges i càstigs severs per als que vulnerin les restriccions de mobilitat

L’onada de contagis va forçar dijous Tòquio a declarar l’estat d’emergència sanitària fins al 22 d’agost, un període que cobrirà els Jocs Olímpics, els quals se celebraran sense públic. Les limitacions prèvies a aquesta prohibició, que el gremi mèdic considerava insuficients, fixaven un màxim de 10.000 espectadors i mai per sobre del 50% de l’aforament. Però els contagis han crescut sense fre a Tòquio des que es va aixecar l’anterior estat d’emergència, dues setmanes enrere, ajudats per una vacunació que només cobreix el 15% de la població nacional. Per això finalment s’ha anunciat que no hi haurà espectadors.

El percentatge baixa fins al 10% a Austràlia. L’estat de Nova Gal·les del Sud, el més poblat, pateix el brot més gran de l’any. Són ja 400 contagis i en projecció creixent. Els cinc milions d’habitants de Sydney, la capital, es preparen per a la seva tercera setmana d’aïllament domiciliari, decretada per les frustrades autoritats amb el generalitzat incompliment de les normes i malgrat la factura que passarà el tancament al turisme durant el període de vacances infantils. 

Preocupació a Indonèsia

Cap quadro és més inquietant que l’indonesi. El quart país més poblat del món acaba de superar el llindar del miler de morts diaris per primera vegada, segons les xifres oficials. Els contagis ronden els 35.000 i les autoritats preveuen que es doblaran ben aviat. S’intueix el drama en un sistema sanitari que ja dona signes de col·lapse. Els hospitals no tenen llits i una seixantena de malalts va morir el cap de setmana per la falta d’oxigen mentre esperava amb desesperació l’arribada de reserves des de Singapur. Les illes de Bali i Java, on hi ha la capital Jakarta, van decretar l’estat d’emergència dissabte per frenar «el dramàtic augment de casos ocorregut durant les vacances», va raonar el Ministeri de Sanitat.  

Notícies relacionades

Els 75 morts de dimecres a Tailàndia també són rècord diari. La variant delta, que concentra la majoria de casos a Bangkok, continua estenent-se malgrat el tancament de restaurants, bars, gimnasos i escoles. Només un 5% de la població ha sigut vacunada. 

El deteriorament d’Àsia apuntala la gravetat de l’amenaça i un cop d’ull a la Xina serveix per mesurar-la amb més exactitud. La Xina continua aferrada a l’èxit, amb escassíssims rebrots i una veloç campanya de vacunació que situa la immunitat del ramat a la cantonada, però setmanes enrere anunciava la construcció d’un complex de la mida de 46 camps de futbol a Guangzhou, una de les principals portes d’entrada del país, per a la quarantena de viatgers. Zhong Nanshan, l’epidemiòleg en cap, aclaria que la xarxa d’hotels habitual no serviria per lidiar amb l’alta capacitat de transmissió de la variant delta. El món ha desdenyat com a excessives les mesures xineses que després va adoptar.