Evolució de la pandèmia

La incidència supera els 700 casos però es desaccelera en tres comunitats

  • Sanitat pronostica que no s’arribarà al nivell de pressió assistencial d’onades anteriors

A1-119200654.JPG

A1-119200654.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Espanya ha superat aquest dilluns la barrera de 700 casos de Covid per 100.000 habitants a 14 dies, cosa que implica que el país s’està acostant perillosament al pic de la tercera onada, quan es va arribar a la xifra de 893 d’incidència el 26 de gener, després de les celebracions nadalenques. I la cinquena onada pandèmica va superar fa dies el volum de la segona i quarta onada. Si bé, la bona notícia és que en tres comunitats autònomes el virus s’està desaccelerant. Es tracta de Catalunya, Aragó i Castella i Lleó. 

Catalunya segueix al capdavant, amb 1.145 casos per 100.000 habitants, però ha baixat 39 punts des de divendres, igual com l’Aragó que n’ha descendit 35, fins als 829. I Castella i Lleó gairebé el doble, amb 66 casos de descens, fins als 824. Són tres de les autonomies que superen els 800 casos d’incidència, per la qual cosa el descens consolida la contenció en la circulació de la Covid que va començar a detectar-se la setmana passada gràcies al fet que la majoria de les autonomies han tornat a imposar restriccions en l’hostaleria o els moviments nocturns. 

L’alentiment de la pandèmia també s’aprecia als hospitals. Aquest dilluns s’ha registrat un increment del 45% del nombre de pacients ingressats (fins als 9.384 pacients) davant el 65% que es va registrar la setmana passada. I a les ucis l’augment va ser del 43% (amb 1.490 persones en estat crític) davant el 45% del dilluns anterior, segons va destacar la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, en la roda de premsa setmanal sobre l’evolució de l’epidèmia.

La vacunació

Notícies relacionades

Calzón va pronosticar que en aquesta onada «no s’arribarà als nivells d’ocupació assistencials» de les anteriors, gràcies que la campanya de vacunació està protegint els col·lectius més vulnerables. El balanç d’ahir indica que, de nou, s’ha superat la barrera de tres milions de dosis administrades en una setmana, cosa que ha afavorit que el 65% de la població (més de 30 milions de persones) tingui una dosi i el 54% (més de 25 milions de persones) la pauta completa.

Calzón ha indicat que, malgrat que la pressió hospitalària no és tan preocupant com mesos enrere, «cada cas es tradueix en dolor per a les famílies i amics, per la qual cosa l’esforç no ha de centrar-se a no saturar els centres sanitaris sinó a tallar al més aviat possible la transmissió, perquè es tradueix en hospitalitzacions i sofriment». I, en els casos més greus, en morts. L’estadística indica que s’han registrat 98 defuncions en els últims set dies. «Tot i que la velocitat del virus sembla que es desaccelera, continuem en una situació delicada», ha advertit la secretària d’Estat.