Passa a nivell 4

Tenerife s’afegeix a Galícia i exigirà el certificat Covid per accedir als interiors

  • Els majors de 18 anys hauran de presentar a partir de dilluns el document en restauració i activitats culturals i esportives

Tenerife s’afegeix a Galícia i exigirà el certificat Covid per accedir als interiors

CARSTEN W. LAURITSEN

5
Es llegeix en minuts

Les Canàries i Galícia són les dues comunitats que han decidit començar a exigir el certificat Covid per accedir a l’interior de locals en zones i municipis amb alt risc de propagació del coronavirus.

Tenerife passa a nivell 4 d’alerta sanitària després que el Consell de Govern analitzés ahir els principals indicadors pandèmicsAquest nivell arriba amb una modificació de les mesures originàries –que seran molt més suaus que quan es va crear el sistema de semàfors a les Canàries el mes de setembre passat– i comportarà l’entrada en vigor del certificat Covid, que acreditarà que la població canària compta amb la pauta vacunal completa. En cas de no haver sigut inoculat encara, haurà de mostrar el resultat negatiu d’una prova PCR o d’antígens realitzada com a màxim 72 hores abans. El certificat haurà de ser presentat per totes les persones que vulguin accedir a interiors i tinguin més de 18 anys, avança ‘El Día’, de Prensa Ibérica.

El Govern de les Canàries va indicar ahir que, fins ara, una mica menys de 700.000 canaris han descarregat aquest certificat Covid a través d’internet. En el cas de les illes que estiguin en nivell 3 d’alerta, només presentarà el certificat Covid el 10% de les persones que accedeixen a interiors de bars i restaurants. L’aforament es manté al 40%.

Les noves mesures aparellades al nivell 4 d’alerta sanitària entraran en vigor a Tenerife dilluns. A partir d’aquell moment es començarà a aplicar de manera efectiva el certificat Covid a la restauració, que continuarà oberta fins a les 00.00 hores. A l’interior dels locals tan sols hi podrà haver el 50% de l’aforament i totes aquestes persones hauran de mostrar el certificatTambé hauran de presentar aquest document els qui accedeixin a l’activitat esportiva en interior –que es manté oberta malgrat el nou nivell d’alerta sanitària–, i que tindrà un aforament màxim del 33%. Aquest certificat també serà obligatori per accedir a les activitats culturals de la programació estable que, no obstant, mantindran l’aforament com al nivell 3 d’alerta, és a dir, amb el 55%. El Govern de les Canàries informarà de la resta de mesures modificades per al nivell 4 en els pròxims dies.

A més, el Consell de Govern va acordar que cinc illes canviïn de nivell d’alerta. Mentre que Fuerteventura i El Hierro continuen en els mateixos nivells en què han estat aquesta setmana (el 3 i l’1, respectivament), Tenerife passarà a nivell 4; Gran Canària, al 3; Lanzarote, al 2; La Palma, al 3; i La Gomera, al 2. Tant el conseller de Sanitat com el de Seguretat, Blas Trujillo i Julio Pérez, respectivament, van advertir que la «situació és preocupant» a totes les Canàries i que els diferents indicadors epidemiològics així ho mostren des de fa dies.

Nous casos

La Conselleria de Sanitat va notificar ahir una nova xifra rècord de contagis en un sol dia, 914. D’ells, 60 estan ingressats a l’uci i 342 es mantenen hospitalitzats. Per illes, Tenerife va sumar 510 casos; Gran Canària, 337 més; Lanzarote, 22; Fuerteventura, 21 més que la jornada anterior; La Palma, 15 casos nous; El Hierro, 1, i La Gomera, 8. Fins ahir s’havien realitzat 1.757.606 proves diagnòstiques a les Illes, 9.720 de les quals es corresponen a l’últim dia comptabilitzat per Sanitat, dimecres.

Vacunació sense cita

La Conselleria de Sanitat organitza demà i diumenge noves jornades de vacunació sense cita prèvia a Gran Canària, Tenerife, La Palma i Fuerteventura. Per la seva banda, La Gomera, El Hierro i Lanzarote continuen amb el seu sistema de vacunació segons les agendes de cites prèvies. A Gran Canària i Tenerife la vacunació es destinarà a persones de més de 18 anys, mentre que les jornades a Fuerteventura i La Palma se centraran a vacunar residents de més de 16 anys. Cadascun dels recintes habilitats reservarà un horari concret i 21.712 dosis de vacunes contra la Covid, que s’administraran durant dissabte i diumenge a les primeres persones que hi acudeixin, en aquesta franja horària, a aquests punts de vacunació i fins al final de les existències reservades. Aquest sistema es compaginarà amb l’administració de dosi amb cita segons les agendes establertes per als diferents grups eteris que estan en procés de vacunació a cada illa. A Tenerife es vacunarà sense cita prèvia, de 09.00 a 19.00 hores, al Pavelló Santiago Martín i a l’Hospital del Sur. A més, entre les 17.00 i les 19.00 hores s’administraran vacunes sense cita al Recinte Firal, l’annex a l’Aulario de Guajara de la ULL, l’Hospital Universitari de les Canàries, el Magma, en el Centre Tecnològic de Candelaria i a la Casa del Emprenedor de Los Realejos. A La Palma, els majors de 16 anys que encara no hagin sigut vacunats podran rebre la primera dosi sense necessitat de tenir cita prèvia acudint entre les 09.00 i les 17.00 hores al Pavelló Municipal d’El Paso, on la quota serà de 1.000 dosis.

Incidència

Notícies relacionades

Canàries viu un increment del 40% de la incidència acumulada en 7 dies i, en el cas de la població menor de 40 anys, aquesta taxa es troba en risc molt alt. Per això, Sanitat treballa intensament per impulsar la vacunació entre la població més jove, que té més mobilitat i interaccions socials i, per tant, més risc de contraure i transmetre el virus.

La Palma

L’Hospital General de La Palma va activar ahir el Pla de Contingència contra la Covid elaborat per la Gerència de Serveis Sanitaris per atendre la demanda assistencial davant la situació pandèmica a l’Illa. Davant l’increment de la incidència acumulada i de les hospitalitzacions experimentat en els últims dies, el centre va activar aquest pla per garantir l’assistència de qualitat a tots els pacients. El Pla de Contingència contempla destinar dos llits uci no Covid a uci Covid, per la qual cosa aquesta última passaria a tenir set llits per a pacients crítics del virus. En el cas que aquests set llits s’ocupessin, es destinarien els tres restants llits de uci no Covid a pacients crítics amb el virus, per la qual cosa es podria arribar a una capacitat màxima de deu pacients. De les cinc persones que actualment es mantenen ingressades a l’uci Covid, amb edats compreses entre els 42 i els 85 anys, dos estan sense vacunar, dos tenen la pauta incompleta i un, el més gran de tots, té la pauta completa, tot i que té patologies prèvies.

Temes:

Coronavirus