A la recerca de la immunitat

Darias avança que hi haurà «tercera dosi de reforç», però no determina «quan» s’administrarà

  • La ministra confirma que la vacunació contra la Covid-19 serà anual i anuncia contractes per al 2022 i 2023 amb Pfizer i Moderna

Darias avança que hi haurà «tercera dosi de reforç», però no determina «quan» s’administrarà

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha assegurat aquest divendres que «tot apunta» que el seu departament administrarà una «tercera dosi de reforç» de la vacuna contra la Covid-19, si bé ha reconegut que encara no s’ha determinat «quan» començarà a subministrar-se.

En una entrevista a Onda Cero, recollida per Europa Press, Darias ha explicat que l’Executiu ha subscrit contractes per import de 1.800 milions d’euros amb Pfizer i prop de 480 milions amb Moderna per rebre dosi de vacunes el 2022 i el 2023. Concretament, Espanya rebrà terceres dosis o ‘boosters’, tot i que la ministra no ha concretat dates per a la inoculació.

En aquest sentit, la titular de Sanitat ha sigut taxativa després de ser preguntada sobre si els espanyols hauran de vacunar-se cada any. «Sí, sense cap dubte», ha explicat, i després ha insistit que l’objectiu ara és «continuar vacunant tothom fins a arribar si és possible el 100% de la població espanyola amb pauta completa.

Precisament, sobre la reclamació de la Comunitat de Madrid, que va sol·licitar més dosis de la vacuna Pfizer al seu departament mentre va criticar el «caòtic» procés de vacunació dissenyat per l’Executiu, Darias ha mostrat la seva incredulitat. «¿No sorprèn que a la resta de comunitats no els passi això?», s’ha preguntat.

En aquesta línia, la titular de Sanitat ha deixat clar que «totes les comunitats autònomes sabien» les dosis «que rebrien». «Hem fet amb ells projeccions, si t’arriba això quin dispositiu hauries de tenir per punxar: tots els escenaris diferents», ha sostingut.

El calendari de vacunació «no és fruit de la casualitat»

Així, i després d’insistir que el calendari de vacunes «no és fruit de la casualitat», sinó d’«una planificació», la ministra ha reconegut la seva estranyesa amb el fet que la comunitat presidida per Isabel Díaz Ayuso sigui l’única que hagi reclamat més vials. Segons Darias, és una cosa que no ha passat en altres territoris «de tot signe i color».

Amb tot, la responsable de Sanitat ha volgut destacar l’«excel·lent tasca en la vacunació» per part de totes les autonomies, tot i que ha reconegut que mentre uns territoris «han planificat de manera excel·lent, d’altres ho han fet bé». Tot i així, per Darias les xifres d’immunitzats –per sobre del 50%– són un «èxit col·lectiu i de país».

«El meu reconeixement a totes les comunitats, no en deixo cap enrere. Han sigut d’altres les que atribueixen la falta de dosis i el que diu la ministra és: totes sabien les que hi havia», ha remarcat.

També en clau autonòmica, Darias s’ha referit a la carta que el ‘lehendakari’, Íñigo Urkullu, va enviar aquest dimarts al president del Govern, Pedro Sánchez, en la qual li demanava que reformés el seu decret per obligar a utilitzar la mascareta abans de la seva convalidació aquest dimecres al Congrés dels Diputats.

Notícies relacionades

«Per les declaracions del mateix ‘lehendakari’, pivotem sobre la mateixa idea, la mateixa filosofia. És la mateixa perquè l’evidència científica posa de manifest el que ha fet Urkullu», ha assenyalat Darias, que creu que la petició del dirigent basc «coincideix» amb la norma convalidada en tant que els dos supòsits contemplen l’ús de la mascareta quan no és «possible mantenir la distància» de seguretat a l’exterior.

La ministra, que ha recordat que ha de ser l’«equip» de Sánchez el que respongui a la missiva, ha destacat que les relacions amb el País Basc en el Consell Interterritorial són «afables i cordials». Un espai, ha asseverat, en què s’aborden temes «de vegades amb coincidències» i de vegades sense. «Però busquem una mínima entesa comuna», ha afegit.