Capacitat assistencial menor

Catalunya només atendrà urgències per l’efecte de la cinquena onada de la Covid

  • Salut calcula que la xifra de persones que requereixen ser hospitalitzades creixerà durant els pròxims 10 dies

Catalunya només atendrà urgències per l’efecte de la cinquena onada de la Covid

Efe

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha acordat «condicionar l’activitat» dels centres de la xarxa pública «de manera que s’atengui només l’activitat urgent, emergent i clínicament inajornable» per l’impacte que ha causat la cinquena onada de la Covid-19, segons una resolució firmada aquest dimarts, que afegeix que la mesura s’aplicarà a tots els àmbits assistencials amb l’objectiu que es puguin respectar les vacances dels sanitaris i s’atengui l’alta demanda.

La resolució s’ha aprovat per tres mesos màxim i Salut també ha traslladat les mateixes mesures als centres privats. La decisió arriba en un moment que Catalunya s’acosta als 500 ingressats a les unitats de cures intensives, que és la dada que fa saltar totes les alarmes. Quan s’arriba als 500 llits d’uci, la desprogramació és «generalitzada» i es farà amb criteris de proporcionalitat i flexibilitat per promoure «l’aprofitament òptim dels recursos» i la «màxima equitat territorial possible». La previsió és que aquest cap de setmana s’arribi al mig miler de llits d’uci.

Més hospitalitzats en 10 dies

Alhora que es calcula que en les pròximes 24 o 48 hores s’arribarà als 500 ingressats a les ucis, Salut també creu que la xifra de persones que requereixen ser hospitalitzades creixerà durant els pròxims 10 dies. Davant aquest panorama, les mesures recollides en aquesta resolució busquen, segons el departament, evitar que es cancel·lin les vacances dels sanitaris i preservar el seu descans, fent que sigui compatible amb «una demanda molt important» que s’espera per als pròxims dies.

Segons les últimes dades, actualment hi ha 2.028 pacients ingressats als hospitals i hi ha 458 persones a les ucis. També ha augmentat el nombre de defuncions, que en les últimes 24 hores ja han sigut 21. D’altra banda, en els últims 21 dies, els pacients de més de 50 anys que han hagut d’ingressar als hospitals han passat de 62 a 213, mentre que la dels menors de 50 ha passat de 34 a 139.

Notícies relacionades

Salut ha posat sobre la taula aquesta mesura per «facilitar la reorganització dels equips de professionals i optimitzar tots els recursos necessaris» en un moment que la pressió sanitària és «proporcional» als nivells de la primera onada, particularment a l’atenció primària, el 061 i els hospitals.

Dijous, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja explicava que la situació era «molt crítica» i que hi havia centres que s’havien vist obligats a desprogramar activitat.