A Europa

Els països líders en vacunació són els que tenen més contagis de Covid-19

  • Xipre, el Regne Unit i Espanya, per aquest ordre, són els estats europeus amb més incidències de coronavirus

  • Una falsa sensació de seguretat i una excessiva confiança els va portar a aixecar restriccions massa aviat

A1-119200545.JPG

A1-119200545.JPG / Ferran Nadeu (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els tres països europeus líders en la vacunació són els tres que més fortament està fuetejant la cinquena onada pandèmica. Són, per aquest ordre, Xipre, el Regne Unit i Espanya. «És probable que aquestes altes taxes de vacunació els hagin portat a aixecar massa aviat les restriccions», reflexiona Daniel López-Codina, investigador del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). «Cal entendre bé que la pandèmia no s’ha acabat. Els joves no en són els culpables: han fet el que els han dit que podien fer. Però són les víctimes, estan anant a l’hospital», afegeix López-Codina.

Espanya té en aquests moments una incidència acumulada en els últims 14 dies de 659,08 casos per 100.000 habitants. El Regne Unit, de 859,2. Xipre, de 1.064. Per sobre de 250 casos per 100.000 habitants, el risc és extrem. Dins d’Espanya, Catalunya és avui, amb diferència, la comunitat més colpejada per la cinquena onada, amb una incidència de 1.245,31. A Europa hi ha altres països que també estan pujant en contagis. Altres, com Holanda, també tenen incidències molt elevades: 701,9 casos per 100.000 habitants. «Van aixecar restriccions massa ràpid», opina l’investigador del Biocomsc.

López-Codina evita, això sí, atribuir la cinquena onada de la Covid-19 al continent als partits de l’Eurocopa, en els quals es van aglomerar milers de persones en estadis, moltes d’elles sense mascareta. Les pujades de contagis són sempre «un cúmul de factors», si bé «evidentment partits com els de l’Eurocopa acaben provocant macrobrots».

«Això no s’ha acabat»

Espanya va arribar ahir als 25 milions de persones amb la pauta completa, cosa que es tradueix que un 52,8% de la població ja té les dues dosis de la vacuna contra la Covid-19. És un missatge d’esperança, però els experts demanen no córrer massa, com ja va passar en altres onades. «Encara tenim el 50% de la població sense vacunar. Cal llegir-ho així», diu López-Codina, que reclama tornar a enviar a la gent el missatge «que això no s’ha acabat». Les autoritats, lamenta, van enviar just l’oposat.

Aquest investigador del Biocomsc espera veure una baixada de la corba a Catalunya «les pròximes setmanes». «Però si tornem a fer el mateix, a cantar victòria, tornarem a pujar», adverteix. Segons la Conselleria de Salut, ja es percep un fre en l’augment de contagis diaris, però els ingressos en hospitals i ucis continuaran pujant dues setmanes més. A molts hospitals ja s’està desprogramant activitat no essencial.

El portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública (Sespas), Ildefonso Hernández, opina que, a més d’un aixecament primerenc de restriccions, «és probable que en la població hagi calat una sensació de seguretat i de falta de risc», cosa que explicaria per què països com Espanya estan patint amb tanta virulència l’embat d’aquesta cinquena onada.

Menys sensació de risc

«El problema d’una pandèmia com aquesta és que petits moviments tenen un impacte generalitzat en la transmissió comunitària. No crec que aquesta situació es pugui atribuir a l’Eurocopa –cosa que requeriria un estudi més exhaustiu–, però sí que sabem que hi ha hagut més persones que s’han involucrat en accions de risc», assenyala.

Notícies relacionades

El fet que molts països europeus estiguin pujant (a més dels ja citats, també ho estan fent Portugal o Itàlia) pot portar que d’altres «augmentin la seva percepció de risc» i es contingui la pujada. «Els informes del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) assenyalen que no hi ha gaire heterogeneïtat entre països. Hi ha moments diferents per al conjunt de països, però pràcticament tots segueixen unes tendències bastant similars», diu Hernández. A més, precisa que Espanya és un país que «declara bastants casos»; d’altres en declaren «menys».

Aquest epidemiòleg té la «impressió» que la velocitat del virus ha començant a «alentir-se a Espanya» i és possible que «algunes comunitats» arribin al màxim en poc temps i comencin a baixar. «Les vacunes són superefectives. Si no, amb les incidències que estem tenint ara, estaríem confinats», rasa Hernández.