Vacunació

La pauta completa d’AstraZeneca i Pfizer és eficaç davant la variant delta

  • Un estudi mostra que amb dues dosis la protecció arriba a un 67% i un 88%, respectivament

La pauta completa d’AstraZeneca i Pfizer és eficaç davant la variant delta

EFE / CHAMILA KARUNARATHNE

1
Es llegeix en minuts
Reuters

Dues dosis de la vacuna per al coronavirus de Pfizer o AstraZeneca són gairebé tan efectives contra la contagiosa variant delta com contra l’anteriorment dominant variant alfa, segons va publicar un estudi aquest dimecres.

Funcionaris van assegurar que les vacunes són molt eficients contra la variant delta, actualment majoritària a nivell global, tot i que en el treball es reitera que una única injecció no és suficient per obtenir una protecció alta.

L’estudi, publicat en el ‘New England Journal of Medicine’, va confirmar les troballes revelades per la sanitat pública anglesa el maig passat sobre l’eficàcia de les vacunes de les dues firmes basant-se en dades obtingudes de l’aplicació real, no d’assajos de laboratori.

Notícies relacionades

El treball va mostrar que dues dosis del compost de Pfizer tenien una eficàcia del 88% a l’hora de prevenir els símptomes de la malaltia provocada per la variant delta, comparada amb el 93,7% que tenien davant la variant alfa. Quant al producte d’AstraZeneca, té un 67% contra la delta (originalment es parlava d’un 60%) i d’un 74,5% contra l’alfa (al principi s’estimava que era d’un 66%). «Només es van apreciar modestes diferències en l’eficiència de la vacuna davant la variant delta comparada amb l’alfa després de rebre dues dosis», van assegurar els investigadors de la sanitat pública anglesa.

Les dades d’Israel estimen una menor efectivitat de les injeccions de Pfizer contra els símptomes de la malaltia, tot i que la seva protecció contra els casos més greus continua sent alta. La sanitat pública anglesa havia afirmat anteriorment que la primera dosi de Pfizer només tenia una eficiència del 36% i que la d’AstraZeneca rondava el 30%. «Les nostres troballes sobre la reducció de l’eficiència després de l’aplicació de la primera dosi donarien suport als esforços per maximitzar l’aplicació de dues dosis de la vacuna a grups vulnerables en el context de la circulació de la variant delta», van afirmar els autors de l’estudi.