Els maltractadors masclistes seran apartats dels animals de les víctimes

  • L’últim any s’ha donat cobertura a 500 dones que necessitaven ajuda per escapar-se de la violència masclista i tenien mascotes, i s’han acollit temporalment 157 d’aquests animals

Els maltractadors masclistes seran apartats dels animals de les víctimes

A. Martínez Vélez / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La violència masclista s’exerceix i la pateixen habitualment tots els membres de la família, fins i tot les mascotes. Per això, fa un any el Govern central va posar en marxa el programa VioPet, per donar cobertura a les víctimes d’aquestes agressions que tinguin animals i per això més dificultats per fugir del cercle de la violència amb les seves mascotes, o que aquests també siguin objecte de maltractament. I, passats 12 mesos, s’ha demostrat la seva utilitat, perquè s’ha donat cobertura a 500 dones que han sol·licitat informació o ajuda com el trasllat dels seus animals d’un domicili a l’altre.

A més, s’han acollit temporalment 157 animals de 130 dones, ja que aquestes víctimes necessitaven ser allotjades en algun servei d’ajuda, que normalment no admeten animals, i aquests han sigut recollits a la xarxa de 800 cases d’acollida que, gràcies a voluntaris, s’han integrat a VioPet.

El balanç sobre el primer any del programa ha sigut donat a conèixer aquest dilluns en un acte institucional per les ministres de Drets Socials i Igualtat, Ione Belarra i Irene Montero, respectivament. Totes dues han remarcat la importància d’una prestació que ajuda tant les dones víctimes de la violència de gènere com els animals, que en ocasions són objecte també del maltractament. Per això, Belarra ha anunciat que l’Executiu treballa perquè quan s’interposi una ordre d’allunyament, es produeixi «el decomís preventiu dels animals» i que sigui una «manera rutinària d’actuar» als jutjats de violència de gènere.

Així mateix, el Govern preveu modificar el Codi Penal per introduir-hi com a agreujant els danys als animals d’una persona amb qui s’hagi tingut una relació d’afectivitat.

El testimoni

En l’acte s’ha exposat un vídeo d’una dona maltractada que relata que «mai» es va plantejar «deixar» el seu agressor perquè no tenia «opció» de deixar les seves dues gosses. Fins que va saber de l’existència de VioPet i els treballadors del programa van buscar una casa d’acollida per als seus animals, mentre ella es va mudar temporalment a casa d’una amiga. «Vaig estar sense veure-les gairebé tres mesos, però estava tranquil·la perquè cada dia me n’enviaven fotos i vídeos», assenyala en l’audiovisual.

Repunt d’assassinats

Notícies relacionades

Irene Montero ha recordat que Espanya segueix en una situació d’«alerta» a causa del repunt d’assassinats masclistes que ha tingut lloc després de la caiguda de l’estat d’alarma i la relaxació de les restriccions. Des de principis d’any han mort 26 dones, tres més que en el mateix període del 2020. La situació ha provocat que l’Executiu hagi posat en marxa un pla de modernització de les eines i recursos contra la violència masclista que, segons ha explicat Montero, s’aprovarà en els pròxims dies en el Consell de Ministres en forma de «decàleg de mesures urgents», que serà el «nucli de modernització i actualització de les mesures».

«Sabem que les polítiques públiques salven vides, però també sabem que no arribem a temps en tots els casos i l’objectiu és arribar sempre a temps», ha destacat.