80% controlat

L’incendi forestal de Martorell i Castellví segueix actiu pendent del vent

  • Els Bombers es concentren a atacar abans del migdia les flames, que han arrasat unes 225 hectàrees

  • Mig centenar de persones segueixen evacuades de casa seva en tres hotels, a més de 20 avis d’una residència

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’incendi de Castellví de Rosanes i Martorell declarat aquest dimarts a la tarda segueix actiu, tot i que el seu perímetre està controlat en un 80% i hauria afectat unes 225 hectàrees. No obstant, segons el cap del dispositiu dels Bombers, Ricard Expósito, l’objectiu ara és acabar amb les flames en el 20% de terreny restant abans que entri la marinada al migdia, fet que podria complicar les tasques d’extinció. Expósito ha fet aquesta valoració des del centre de comandament de Sant Andreu de la Barca. Unes 70 persones segueixen fora de casa seva, en hotels.

Els Bombers han treballat durant tota la matinada en un foc probablement causat per una negligència humana. Set helicòpters i avionetes s’hi han incorporat quan s’ha fet de dia, i s’hi sumaran quatre més en les pròximes hores. L’olor de cremat s’ha estès per l’àrea metropolitana de Barcelona portada pel vent.

Les 52 persones que van ser evacuades de casa seva dimarts, principalment de la urbanització de Taió, segueixen allotjades en tres hotels de Sant Andreu de la Barca (Ibis i Bristol) i Sant Esteve Sesrovires (Les Torres), però estan en bon estat de salut. De la mateixa manera ho estan la vintena d’avis d’una residència que també van ser traslladats fora de la zona de perill.

Humitat relativa alta

Els Bombers de la Generalitat s’han desplegat durant la matinada al Baix Llobregat amb 67 dotacions terrestres per l’incendi de Castellví i Martorell. La intensitat de les flames ha baixat considerablement, coincidint amb l’increment progressiu de la humitat relativa durant la matinada, que ha vorejat el 60%. Tot i així, i especialment al flanc dret de l’incendi, hi ha hagut alguns rebrots a causa del vent que ha començat a bufar a la zona.

Les tasques dels efectius del Departament d’Interior s’han focalitzat a evitar que el fum arribés a l’autopista AP-7 i s’hagués de tallar el trànsit com va passar durant diverses hores en les primeres hores de l’incendi.

Collserola en flames una altra vegada

El risc d’incendis forestals com a conseqüència de les poques precipitacions de les últimes setmanes, sumat al vent, va portar dilluns Protecció Civil a decretar l’alerta 3, que ha tancat quatre espais naturals a Catalunya. Tant és així, que a Collserola s’ha declarat un altre incendi a primera hora de dimecres, el segon en pocs dies, i a Lloret de Mar i Tossa també se n’ha produït un altre al costat de la carretera GI-682.

El de Collserola s’ha controlat poc abans de les vuit del matí, però ha contribuït a arrossegar l’olor de cremat fins a Barcelona.

No obstant, l’incendi forestal de moment més virulent de l’estiu, el de Castellví i Martorell, comptava amb entre el 60% i el 70% del perímetre controlat, tal com ha explicat Joan Rovira, cap dels bombers de la regió metropolitana sud. Quan els helicòpters sobrevolin la zona, es realitzarà una nova valoració del nombre d’hectàrees afectades, que serien unes 200, aproximadament.

Ancorar el perímetre

A Martorell i Castellví, el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i els Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) han treballat amb eines mecàniques, manuals i amb foc tècnic en diferents punts de l’incendi per ancorar el perímetre, com per exemple a les zones més pròximes de l’AP-7 i en un barranc pròxim a la urbanització de Taió.

Més enllà del foc de Martorell, Collserola i Lloret, dimarts es va declarar un altre incendi forestal a Riner (Solsonès), que va arrasar 7,52 hectàrees: 1,08 de terreny forestal i 5,72 agrícola, segons els Agents Rurals.

Notícies relacionades

L’incendi va ser causat per l’impacte d’un llamp en un arbre. És el tercer incendi per llamps a la zona des de la tempesta de l’11 de juliol.

Un estiu «més complicat»

El director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments, Joan Delort, ha admès en una entrevista a Els matins de TV3 que es preveu un estiu més complicat que els anteriors.