Pla Infocat

Catalunya tanca el Cap de Creus i l’Albera per l’elevat risc d’incendi forestal

Activat el pla d’emergència per l’entrada de vent

incendi terrassa

incendi terrassa

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

El comitè tècnic del pla Infocat ha activat l’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya davant l’elevat risc d’incendis que es preveu des d’aquest dilluns fins dimecres i per l’avís d’entrada de vent de tramuntana i mestral que ha emès el Servei Meteorològic de Catalunya

Davant aquesta situació, Protecció Civil de la Generalitat ha fet una crida a la «col·laboració i compromís» de tothom per evitar situacions de risc en l’entorn forestal i, especialment, evitar llançar qualsevol burilla des d’un vehicle, tot i que sembli apagada. Cal reforçar la prevenció i evitar qualsevol situació de risc i trucar al 112 en cas de veure una columna de fum.

Entrada de vent

La directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat, ha presidit la reunió telemàtica del comitè tècnic de l’Infocat, en la qual han participat representants del Meteorològic, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Servei de Prevenció d’Incendis, Agents Rurals, Secretariat d’ADF de Catalunya, SEM, Mossos d’Esquadra, Telèfon d’Emergències 112, Servei Català de Trànsit, Creu Roja i Diputació de Barcelona.

El Meteocat ha informat que les previsions indiquen que l’entrada de vent de tramuntana, ponent i mestral a partir del migdia i que s’allargaran fins dimecres.

El Meteocat preveu l’entrada d’un episodi de vent de tramuntana i mestral a partir d’aquest dilluns al migdia, que s’allargarà a la tarda i s’enfortirà durant la nit, quan podrà superar els 70-90 km/h. Destaca també la depressió central i interior de les Terres de l’Ebre fins al Pirineu, que es veuran afectades per vent de ponent. Paral·lelament a l’episodi de vent es preveu una baixada de la humitat per sota del 40%, que podrà descendir al 30% en algunes zones.

Dimarts a la tarda es preveu que bufi vent de ponent a l’interior, entre feble i moderat però constant. Als extrems de Catalunya bufarà tramuntana i mestral. Al Cap de Creus i Begur bufarà fort a 80 km/h i en l’extrem sud serà fort a 80 km/h Baix Camp i també a la serralada prelitoral (Prades i zona dels Ports) seran zones afectades pel vent fort.

Tempestes elèctriques

D’altra banda, segons el Meteocat, les tempestes elèctriques que van afectar el quadrant nord-oest diumenge i l’entrada d’un episodi de fort vent les pròximes hores pot ser font d’ignició per algun llamp latent que hagués quedat, sobretot al nord de la Catalunya Central i al Pirineu.

D’acord amb les previsions d’alt risc d’incendi forestal pràcticament a tot el territori, els Bombers de la Generalitat continuen reforçant la dotació diària de guàrdia i incrementant personal a tots els parcs de les Regions d’Emergències de Girona, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Tarragona, tal com s’ha començat a fer en les últimes setmanes després dels episodis d’altes temperatures. També s’han reforçat la guàrdia de coordinació, a la Sala Central de Bombers, i la de suport a tota l’operació.

Tancament del Cap de Creus

Davant l’increment del risc d’incendis forestals a la zona de l’Alt Empordà, el Cos d’Agents Rurals activarà el nivell 3 del pla Alfa als municipis afectats per l’entrada de la tramuntana. Des de les 12 hores d’aquest dilluns s’han tancat els accessos al Parc Natural del Cap de Creus i al paratge natural de l’Albera. La previsió és que aquesta situació de tancament d’accessos s’allargui tot dimarts.

També hi ha la possibilitat que s’activi el nivell 3 del pla Alfa dimarts en alguns municipis del Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Aquesta activació suposa la suspensió de totes les activitats que puguin generar un risc d’incendi forestal.

Reforç d’Agents Rurals

Els Agents Rurals reforçaran el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i augmentaran la vigilància als espais naturals protegits on s’ha activat el tancament d’accessos per fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals. També s’està reforçant la vigilància a la Catalunya Central i la Noguera, a les zones on les últimes hores han caigut més llamps.

Notícies relacionades

Des de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) es manté el reforç de la vigilància i dels missatges de prudència sobretot en les tasques de la campanya de la sega. A més, des de dissabte passat les associacions de voluntaris de protecció civil estan fent rondes preventives a urbanitzacions i parcs naturals per extremar la vigilància.

Municipis en prealerta

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil té constància que els municipis de Tarragona, Sant Cugat del Vallès, Tordera i Torrelles de Llobregat han posat els seus Plans d’Actuació Municipal (PAM) en fase de prealerta.