Foc actiu

L’incendi de Castellví i Martorell, causat per una negligència humana

  • Trenta famílies evacuades i més de 150 hectàrees de la serra de l’Ataix devorades per les flames

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’incendi forestal més important del 2021, que s’ha iniciat a les 16.12 hores d’aquest dimarts a la serra de l’Ataix, al terme municipal de Castellví de Rosanes (Baix Llobregat), havia consumit una mica més de 150 hectàrees en última hora de la nit d’aquest dimarts i, segons els primers indicis, es tractaria d’un foc provocat. La hipòtesi amb la que treballen els Agents Rurals i que investiguen els Mossos d’Esquadra és que hauria començat a causa de la negligència d’un home de la urbanització de Can Sunyer, a la localitat de Castellví. El sospitós estaria realitzant tasques que comportaven risc d’incendi massa a prop de la massa forestal

El foc, es confirmi o no aquesta hipòtesi, ha devorat bona part de la serra de l’Ataix, un pulmó verd que es troba darrere de Martorell i amb el qual els seus habitants s’havien retrobat últimament «gràcies a la pandèmia», ha lamentat Xavier Fonollosa, alcalde de la població.

Mogut en diferents direccions per vents diversos, principalment una marinada i un altre que procedia de ponent, el foc ha crescut amb rapidesa instants després d’iniciar-se. La calor acumulada ha generat una columna de fum que ha acabat caient sobre algunes de les 60 dotacions de Bombers que han treballat sobre el terreny, ficant en un compromís a alguns dels funcionaris d’emergències i generant focus secundaris. Joan Rovira, cap dels bombers de la regió metropolitana sud, confia que al llarg d’aquesta nit, si el vent dona un respir, serà possible «estabilitzar el perímetre». A última hora d’aquest dimarts, aproximadament un 70% de l’àrea estava controlada.

L’incendi, avivat pel vent, ha creat focus secundaris que han obligat a tallar l’autopista AP-7 en tres punts: al Papiol en sentit sud, on es desvia el trànsit cap a la B-23 en sentit Barcelona, a Castellbisbal, també en sentit sud, i a Martorell en sentit nord, on s’ha desviat el trànsit per la sortida 25 cap a l’A-2.

Segons dades dels Agents Rurals de Catalunya, el foc ha cremat ja 152 hectàrees de superfície, 151 de les quals són de massa forestal. Del total, 46 hectàrees pertanyen a Castellví, on s’ha originat l’incendi, i 107 a Martorell.

L’Ajuntament de Castellví ha ordenat el confinament de les urbanitzacions de Can Sunyer i de Valldaina i, preventivament, del barri de Taió. El consistori ha demanat als veïns que no surtin dels seus domicilis. Se’ls recomana que tanquin finestres i estiguin especialment atents a les persones grans, nens i persones amb problemes respiratoris.

Així mateix, els Mossos d’Esquadra han evacuat diverses desenes de vivendes de la part superior d’aquestes urbanitzacions. En concret, han desallotjat tres cases aïllades, totes al carrer de Tarragona entre el número 1 i el 50, i diverses finques del carrer de Girona.

Des de l’AP-7 i des del centre de Martorell es veien amb claredat, a l’arribar la nit, diferents punts amb foc actiu. No obstant, no existeix risc per als nuclis de Martorell o Castellví. La zona que inquieta més els Bombers és la de la urbanització de Taió, amenaçada pel flanc esquerre de l’incendi, el més actiu.

30 famílies evacuades

Trenta famílies de Castellví han sigut evacuades preventivament i passaran la nit lluny dels seus domicilis. Aquest dimecres, a les 9.30 hores, es donaran dades sobre l’evolució del foc i es dirà també si els desallotjats poden tornar a casa. Martorell també ha desallotjat una vintena d’avis d’una residència. 

A més, per precaució s’han desallotjat alguns comerços pròxims així com el restaurant McDonald’s del Congost.

Notícies relacionades

Segons informen els bombers, l’incendi hauria començat al final del carrer Tarragona del municipi i s’ha anat estenent, empès pel vent de ponent, cap a la muntanya. Des d’allà, el foc ha començat a generar focus secundaris, alguns dels quals han avançat fins més enllà de l’autopista AP-7.

El conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena, ha fet una crida «a la prudència», ja que Catalunya es troba en una situació «delicada» a causa del «canvi climàtic», en al·lusió també al foc que ha cremat a Lloret de Mar i Tossa de Mar, per la qual cosa ha apel·lat a la responsabilitat ciutadana.