Càncer de pell

Avenç per tractar el melanoma metastàtic

La descoberta obre la porta a oferir un nou abordatge als pacients afectats per aquest tipus de tumor, que no té un tractament curatiu en els estadis més avançats

Avenç per tractar el melanoma metastàtic

JUNTA DE ANDALUCÍA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i del Ciberonc han descobert que la combinació de quimioteràpia amb un inhibidor de l’oncogen BRAF és efectiva per tractar el melanoma metastàtic, la principal causa de mortalitat per càncer de pell.

L’estudi, que publica la revista ‘Oncogene’, obre la porta a oferir un nou abordatge als pacients afectats per aquest tipus de tumor, que no té un tractament curatiu en els estadis més avançats ni en els de recaiguda.

La recerca, en què han col·laborat també l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), ha analitzat l’efecte de la combinació dels dos tipus de tractament sobre el melanoma maligne.

Reparació de les cèl·lules

En estudis anteriors, els mateixos investigadors ja havien demostrat la utilitat de bloquejar l’expressió de l’oncogen BRAF per reduir la capacitat de reparació de les cèl·lules de càncer de còlon i recte després de rebre tractament quimioteràpic.

Ara han analitzat els dos tractaments per separat i de forma conjunta en ratolins i en cèl·lules tumorals in vitro i han vist que la combinació dels dos abordatges té un efecte superior en tots els assajos després d’una setmana de tractament i que els seus beneficis es mantenen en el temps.

Baixes dosis de quimioteràpia

«Hem demostrat el potencial terapèutic de la combinació dels dos tractaments contra les cèl·lules canceroses i que no només pot prevenir l’aparició de resistències, sinó que ofereix una nova perspectiva terapèutica per a pacients amb mutacions que afecten l’oncogen BRAF», segons Lluís Espinosa, investigador de l’IMIM-Hospital del Mar i del Ciberonc.

L’estudi també apunta que baixes dosi de quimioteràpia, evitant-ne la toxicitat, combinada amb el tractament habitual amb inhibidors de BRAF, poden tenir un gran efecte sobre la progressió del melanoma metastàtic.

A més, a causa que el tractament combinat elimina les cèl·lules tumorals en lloc d’aturar-ne el creixement, també s’evitarien tractaments llargs i la possible aparició de resistències.

Extensible a altres càncers

Els investigadors creuen que aquest abordatge podria ser aplicat també a altres tipus de càncer, com alguns subtipus rars de melanoma que actualment no tenen tractament, perquè no presenten mutacions a l’oncogen BRAF.

En aquest cas «el mecanisme és simple, al combinar baixes dosis de quimioteràpia, de molt baixa toxicitat, amb inhibidors de BRAF, danyem, d’una banda, l’ADN de la cèl·lula amb la quimioteràpia i, de l’altra, impedim a la cèl·lula reparar-se gràcies a inhibidors de BRAF. Això no només potenciaria l’efecte de cada un dels tractaments, sinó que podria fer efecte irreversible», segons Fernando Gallardo, cap de secció del Servei de Dermatologia de l’Hospital del Mar.

Notícies relacionades

Un dels principals problemes per tractar amb inhibidors de BRAF, el tractament de referència en aquesta malaltia, és que les cèl·lules canceroses tornen a proliferar al fer-se resistents, ja que l’inhibidor només les atura, no les elimina.

Segons els investigadors, la possibilitat d’utilitzar aquesta combinació amb quimioteràpia podria eliminar el problema d’algunes resistències i de la recaiguda en la malaltia.