Pas enrere en els drets humans

¿Què és un delicte d’odi? Definició, casos recents i què fer si n’ets víctima d’un

  • Catalunya és la comunitat autònoma que va comptabilitzar més delictes d’odi el 2019, seguida per Navarra i el País Basc

¿Què és un delicte d’odi? Definició, casos recents i què fer si n’ets víctima d’un

Europa Press

2
Es llegeix en minuts

El Ministeri de l’Interior defineix els delictes d’odi com «qualsevol infracció penal [...] contra les persones o les propietats, on la víctima, el local o l’objectiu de la infracció» pertany a un grup amb característiques comunes entre els seus membres «com la seva raça real o perceptiva, l’origen nacional o ètnic, el llenguatge, el color, la religió, el sexe, l’edat, la discapacitat intel·lectual o física, l’orientació sexual o un altre factor similar».

Últimes dades de delictes d’odi a Espanya

Últimes dades de delictes d’odi a EspanyaSegons les últimes dades que ha publicat el Ministeri de l’Interior, del 2013 al 2019 els casos de delicte d’odi a Espanya s’han incrementat. El 2019 es van comptabilitzar 1.706 casos de delictes d’odi a Espanya, coneguts per les forces i cossos de seguretat tant per les denúncies interposades per les víctimes com per una investigació pròpia dels cossos policials. Els delictes d’odi per ideologia i racisme van ser els més recurrents, amb 596 i 515 infraccions respectivament. Catalunya va ser la comunitat autònoma amb més delictes d’odi el 2019, seguida per Navarra i el País Basc. 

Coincidint amb el creixent nombre de casos de delictes d’odi el 2019, el Ministeri de l’Interior va iniciar un Pla d’Acció de lluita contra aquests. Aquest es forma per quatre eixos principals: formació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, prevenció dels delictes d’odi, atenció a les víctimes i resposta davant aquest tipus de crims

¿Què has de fer si ets víctima d’un delicte d’odi?

¿Què has de fer si ets víctima d’un delicte d’odi?

  • El Ministeri de l’Interior ha recomanat, que davant un cas de delicte d’odi, no s’ha de dubtar a denunciar-lo davant les forces i cossos de seguretat de l’Estat, trucant per exemple a la Guàrdia Civil (900.101.062 ) o a la Policia Nacional (900.100.091) al més aviat possible. Denunciar significa prevenir altres agressions i evitar que pugui tornar a repetir-se en un futur. 

Primeres conseqüències

Notícies relacionades

Primeres conseqüènciesL’assassinat, diumenge passat, del jove Samuel Luiz a la Corunya ha reobert el debat i ha fet que milers d’espanyols surtin als carrers a manifestar-se. A més, aquesta mateixa setmana s’han denunciat dues agressions homòfobes més: a dos nois dissabte passat a la nit a València i a un altre jove a Sant Cugat (Barcelona) al crit de «maricon».

A Catalunya, el Govern ha acordat que crearà un grup de treball que dissenyarà un protocol d’emergència per assistir les víctimes d’agressions masclistes o lgtbiq-fòbiques amb l’objectiu d’ampliar els serveis d’atenció, comunicació i dol en els delictes d’odi. Així ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu de l’Executiu català, Patrícia Plaja.