Mòbil homòfob

Manifestacions a tot Espanya contra l’agressió mortal a Samuel Luiz

3
Es llegeix en minuts

Milers de persones s’han concentrat aquest dilluns a Barcelona, Madrid, la Corunya i altres punts d’Espanya per mostrar el rebuig a l’assassinat del jove Samuel Luiz a la Corunya, un crim que han emmarcat en els creixents discursos d’odi i homofòbia que s’han registrat a Catalunya i Espanya.

La cruïlla dels carrers Compte Borrell i Parlament i els seus voltants, a la capital catalana, s’han omplert de persones amb pancartes de rebuig a l’assassinat i banderes del col·lectiu LGTBI en una protesta convocada per l’Observatori Contra l’Homofòbia i la Plataforma LGTBIcat, en què han participat les conselleres Tània Verge i Violant Cervera i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, entre altres representants públics.

«Samuel germà, nosaltres no oblidem», «no passaran» o «cap agressió sense resposta» han sigut algunes de les proclames que s’han cridat al llarg de la concentració, que ha arrencat amb un sentit aplaudiment i ha acabat amb un minut de silenci.

«És un fet molt tràgic. És un paradigma que no teníem fins ara. Estem parlant que a l’Estat espanyol tenim un assassinat per homofòbia. L’homofòbia mata i creiem que els poders públics han d’actuar immediatament perquè volem poder estar tranquils al carrer», ha remarcat en declaracions als mitjans el president de l’Observatori Contra l’Homofòbia, Eugeni Rodríguez, que ha advertit que des de començament d’any l’entitat ja ha registrat 113 incidències a Catalunya.

Protestes a Madrid

A Madrid, una concentració multitudinària i emotiva a la Puerta del Sol, convocada pel Moviment Marika de Madrid, ha reclamat justícia per al Samuel. Els manifestants, 3.000 segons la Delegació del Govern, han portat pancartes amb lemes com «contra els nazis, ‘marikonazos’» i «homofòbia i feixisme són el mateix». Algunes d’aquestes pancartes mostraven també la foto del Samuel sobre la llegenda «Descansa en poder», entre nombroses banderoles LGTBI. A més, han corejat consignes com «El Samuel no ha mort, l’han assassinat», «al Samuel l’han matat per ser ‘maricon’» i han llançat crits d’«assassins», entre aplaudiments i llàgrimes dels assistents.

Durant la concentració, en què han participat nombrosos polítics madrilenys, els organitzadors han llegit un comunicat en què han incidit que «al Samuel el van matar per ‘maricon’, ho repetim tantes vegades com faci falta» i han denunciat que «la resposta que hi ha davant aquests actes és mínima, si és que n’hi ha». «És impossible no tenir por si al sortir d’una discoteca et miren per ‘maricon’ fins a matar-te», assenyala el comunicat, que adverteix que «tenim una cosa encara més forta que això, la ràbia».

El cofundador de Podem, Juan Carlos Monedero, i la secretària d’organització de la formació morada, Lilith Verstrynge, a més del director de la Coordinadora Estatal VIY i Sida (Cesida), Toni Poveda, han participat en l’acte de protesta. També s’han afegit representants polítics madrilenys com la portaveu de Més Madrid a l’ajuntament de la capital, Rita Maestre, i el diputat socialista al Parlament regional Santiago Rivero, que ha lamentat l’increment d’aquest tipus de delictes, que venen precedits del discurs de l’odi que algunes formacions polítiques han portat a les institucions, ha dit.

Obertes altres vies

A la Corunya, milers de persones s’han concentrat aquesta tarda a la plaça de María Pita, per exigir «justícia» per la pallissa mortal a Samuel Luiz. Els assistents a la protesta, convocada per col·lectius LGTB, han atribuït el crim a una mostra de LGTBI-fòbia –que no ha sigut encara confirmada per la investigació, que manté obertes totes les vies–, i han guardat un minut de silenci que ha culminat amb un fort aplaudiment, en una plaça totalment plena.

Malgrat la pluja, un grup d’amigues de la víctima, visiblement afectades, han exhibit pancartes en què es podia llegir «el seu amor no feia mal, el nostre odi sí», «demanem respecte» o «el Samu no ha mort, l’han assassinat». La gran afluència ha col·lapsat els accessos a la plaça i el pàrquing de María Pita, de manera que hi ha hagut persones que s’han quedat sense poder assistir.

Notícies relacionades

En la mobilització, representants de les entitats convocants han llegit un manifest i després una amiga del Samuel, entre llàgrimes, ha donat les gràcies als sanitaris que van atendre el jove pel seu esforç. «Vaig fer tot el possible perquè sobrevisqués», ha afegit. Una altra de les seves amigues ha explicat que «mai» s’havia imaginat que l’última vegada que veuria el Samuel seria «a través d’una videotrucada», en què va sentir «com li treien la vida».

Una representant d’ALAS Corunya ha explicat que el pare del Samuel ha volgut demanar a les famílies dels agressors que els ajudin a identificar-los, ja que de moment no hi ha hagut detencions.