Compareixença des de Tallinn

Sánchez descarta noves mesures a tot Espanya per frenar l’escalada de la Covid

  • El cap de l’Executiu remarca que el menú de restriccions que poden acordar les comunitats amb Sanitat és suficient i no fa falta el toc de queda

  • Recalca que el més important és seguir amb el ritme de vacunació. Més del 41% ja compta amb la pauta completa i el 56% amb almenys una dosi

Sánchez descarta noves mesures a tot Espanya per frenar l’escalada de la Covid

POOL MONCLOA / FERNANDO CALVO

4
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Les comunitats compten amb els seus propis instruments legals per fer front a la pandèmia de la Covid. I els han de fer servir ara per frenar un augment disparat dels contagis. El Govern rebutja adoptar noves mesures a tot Espanya, com reprendre el toc de queda, malgrat les peticions d’algunes autonomies.

La decisió es prendrà aquest dimecres en la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), però ja el president del Govern va fixar posició aquest dimarts des de Tallinn, la capital d’Estònia, on va arrencar aquest dimarts la gira pels països bàltics, la primera de les seves dues rondes internacionals aquest juliol. En la seva breu roda de premsa amb la primera ministra, Kaja Kallas, va recordar que els governs autonòmics poden «donar una sèrie de respostes» en funció de l’evolució de la pandèmia a cada un dels territoris. Per tant, va insistir, «no és necessari aprovar res més que el que està acordat pel Ministeri de Sanitat amb les comunitats».

La compareixença des de Tallinn es produïa després que Castella i Lleó hagués demanat reimplantar la restricció de la mobilitat nocturna i que Catalunya decretés el tancament de l’oci nocturn. A Sánchez se li va preguntar si el Govern, per tant, estava disposat a reprendre el toc de queda que va decaure quan va finalitzar el període de vigència del segon estat d’alarma generalitzat, el maig passat. El líder socialista va recordar que la sanitat està en mans dels governs autonòmics i cal «compartir les decisions» al si del CISNS. I són les comunitats les que poden i han de respondre als canvis en el maneig de la pandèmia.

«L’important», va remarcar, és continuar amb el procés de vacunació, ja que és el millor fre a l’escalada dels casos –la incidència acumulada ja està en 225,35 infeccions per 100.000 habitants–. Ja hi ha més d’un 41% de la població amb la pauta completa i al 56,3% se li ha administrat almenys una dosi, i el Govern continua mantenint com a objectiu arribar al llindar del 70% d’espanyols totalment immunitzats abans de finals d’agost. «I ho aconseguirem», va emfatitzar.

La incidència acumulada en les cohorts més joves és altíssima en aquests moments: de 652,59 casos per 100.000 habitants entre els 12 i els 19 anys i de 717,46 entre els de 20 i els de 29. Ells encara no han sigut vacunats. A aquestes generacions es va dirigir el president: no han d’«abaixar la guàrdia». Va admetre que és comprensible que tinguin fatiga, que ja han acabat el curs escolar i necessiten escampar-se, però «és important preservar la prudència». «No només poden fer-se mal a ells mateixos», ja que hi ha casos greus entre joves, sinó que a més poden «fer emmalaltir» els grans i els més vulnerables.

«Cap mesura»

La decisió política del Govern és, doncs, que siguin les comunitats les que facin ús de les eines de què disposen, compartint les seves mesures al si del CISNS. Però el criteri tècnic anava per un altre camí. Els experts de la ponència d’alertes del Ministeri de Sanitat, reunida el 5 de juliol, va manifestar la necessitat d’actuar de manera «urgent» per «mitigar l’augment exponencial de casos» que està ocorrent a Espanya. Entre les iniciatives proposades al document consensuat, avançat per ‘El Mundo’ i al qual va tenir accés EL PERIÓDICO, figuren el tancament dels locals d’oci nocturn, limitar l’horari nocturn als interiors dels establiments en els quals no es puguin garantir el «compliment de les mesures de prevenció», suprimir la celebració d’esdeveniments multitudinaris, assegurar la disponibilitat d’hotels o altres recintes per a les quarantenes o aïllaments, valorar la realització de cribratges massius en determinats grups d’edat (joves), «valorar la instauració de limitacions d’horari nocturn per a la mobilitat» (o sigui, tocs de queda) i reforçar els equips de salut pública implicats en la prevenció i control de la transmissió.

Els tècnics van posar sobre la taula, per tant, un augment de les restriccions, però el Govern, en canvi, descarta l’adopció de mesures amb caràcter general. La limitació de la mobilitat nocturna requeriria de l’aprovació d’un nou estat d’alarma, que l’Executiu central rebutja, posició que va confirmar de nou Sánchez des de Tallinn.

Notícies relacionades

La Secretaria d’Estat de Comunicació va llançar un comunicat la tarda d’aquest dimarts en el qual explicava que en la Comissió de Salut Pública, en la qual hi ha representades totes les comunitats, el ministeri no va proposar «cap mesura relacionada amb el tancament dels locals d’oci nocturn ni la valoració del toc de queda».

En la trobada, afegia la Moncloa en la seva nota, els directors generals de Salut Pública van estar intercanviant «informació» sobre la situació epidemiològica actual de cada un dels territoris i de les mesures que estan implantant-se en cada un. En la comissió es va informar de la reunió d’ahir dilluns de la ponència d’alertes, que integren els tècnics de totes les autonomies, en les quals es van revisar les recomanacions que es recullen als documents d’‘Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de la Covid-19’ per mirar de frenar l’avenç de la incidència acumulada.