Mesures contra el coronavirus

Tocs de queda a les comunitats autònomes per Covid: últimes mesures a Espanya

  • Davant una cinquena onada de Covid, les autonomies es veuen obligades a imposar noves restriccions

Tocs de queda a les comunitats autònomes per Covid: últimes mesures a Espanya
9
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alta incidència de coronavirus a Espanya obliga que les autonomies ampliïn les seves restriccions davant la cinquena onada de Covid. D’aquesta manera, els tocs de queda s’estenen per tot el mapa.

Així estan les restriccions en les diferents comunitats autònomes a data d’avui:

Andalusia

AndalusiaEl president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha anunciat aquest dijous davant el Ple del Parlament que la setmana vinent s’obrirà la vacunació contra el coronavirus als joves per sota dels 20 anys i fins als 16 anys. Ha indicat, davant l’alta taxa de contagis que s’està produint, que la variant delta ja és la predominant en aquesta comunitat i té una contagiositat molt ràpida. Ha mostrat la seva preocupació perquè les comunitats no tinguin un paraigua jurídic nacional a l’hora d’adoptar mesures, cosa que dona lloc que hi hagi sentències judicials diferents davant una mateixa mesura, ja que hi ha comunitats on s’avala un toc de queda i en d’altres no. «És fonamental un marc normatiu estable i durador», segons Moreno, que ha lamentat que el Govern central no hagi atès aquesta petició de les comunitats, que ara estan a expenses de les decisions dels jutjats.

Aragó

Aragó Aragó sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia d’Aragó (TSJA) la limitació de la mobilitat entre la 01.00 i les 06.00 hores, a les ciutats d’Osca, Jaca, Montsó i Barbastre, a causa de l’elevada incidència de casos de coronavirus. Ho ha anunciat en roda de premsa aquest dijous, 22 de juliol, la consellera de Sanitat de l’Executiu autonòmic, Sira Repollés. A més, aquest mateix dijous es publicarà una ordre al Butlletí Oficial d’Aragó en la qual s’introdueixen modificacions al nivell d’alerta 2 modulat en el qual es troba la comunitat aragonesa. Així, s’homogeneïtzen els horaris de l’hostaleria i l’oci nocturn, que passaran a tancar a les 00.30 hores, es limita el nombre d’assistents a celebracions a 90 –fins al moment eren 120–, els esdeveniments multitudinaris podran comptar amb la presència de 250 persones a l’interior i 500 a l’exterior –abans eren 500 i 1.000, respectivament–. Una altra de les restriccions és la reducció del nombre de participants a les colònies amb pernoctes en edificis a 55 i se suspenen les acampades en tendes de campanya.

Astúries

AstúriesEl Govern del Principat demanarà autorització al Tribunal Superior de Justícia d’Astúries (TSJA) per implantar a partir de l’agost el toc de queda nocturn, entre la 01.00 i les 06.00 hores, en aquells municipis amb incidència de contagis superior a 350 casos. Aquesta mesura s’adopta davant la previsió que la pressió hospitalària passi aquest cap de setmana de nivell baix (1) a nivell mitjà (2) d’ocupació, segons han explicat aquest dijous en roda de premsa el conseller de Salut, Pablo Fernández Muñiz; la directora gerent del Servei de Salut del Principat d’Astúries (Sespa), Concepción Saavedra, i el cap d’Alertes i Emergències Sanitàries, Miguel Prieto. Una vegada l’ocupació hospitalària de la xarxa sanitària asturiana estigui en nivell 2 durant tres dies, s’observarà l’evolució de la incidència per municipis i s’aplicaran noves restriccions en aquells que arribin durant tres dies als paràmetres del nivell de risc extrem ‘4+’. La limitació de la mobilitat entre la 01.00 i les 06.00 hores en aquells consells que estiguin a nivell ‘4+’ és la principal novetat de les restriccions. Així mateix, des de la Conselleria de Salut es preveuen altres mesures com la restricció d’agrupaments a sis persones en interiors i 10 en exteriors; i l’avaluació d’aquells esdeveniments multitudinaris que estiguin autoritzats o previstos per les autoritats municipals per a la seva «readequació o suspensió». No es contemplen noves restriccions en esdeveniments particulars, com casaments, que mantenen els aforaments per a vuit persones per taula en interiors. Així mateix, el Principat pretén mantenir el tancament de l’oci nocturn a tota la comunitat.

Balears

BalearsUn total de 707.602 persones de les Balears, gairebé el 70%, ha rebut la primera dosi de la vacuna. Segons les dades aportades aquest dijous per la Conselleria de Salut i Consum, exactament el 68,3% ha rebut la primera dosi i el 55,9% presenta la pauta completa de vacunació. Fins aquest dimarts, s’han administrat a les Illes 1.218.219 dosis de la vacuna, amb les quals 578.948 ja estan immunitzades.

Canàries

CanàriesUn total d’1.044.058 persones han rebut la pauta vacunal completa contra el coronavirus a les Canàries, fet que suposa el 53,25% de la població diana més gran de 12 anys a l’arxipèlag; mentre que el 1.370.663 canaris han rebut, almenys, una dosi, fet que implica el 69,90% Tot això, després que la Conselleria de Sanitat del Govern de les Canàries hagi administrat 2.306.536 dosis de la vacuna contra la Covid-19 de les 2.489.630 rebudes, cosa que representa un 92,65%.

Cantàbria

CantàbriaCantàbria es manté aquest dijous en nivell 3 de risc (alt) per Covid-19 i amb l’ocupació hospitalària i sobretot en uci, creixent, segons les últimes dades de la Conselleria de Sanitat, corresponents al dimecres 21 de juliol. Una jornada en què han disminuït molt lleugerament el nombre de nous casos registrats i la incidència a set dies.

Castella-la Manxa

Castella-la ManxaEl Govern de Castella-la Manxa, a través de la Direcció General de Salut Pública, ha confirmat 693 nous casos per infecció de coronavirus en les últimes 24 hores i un mort. Per províncies, Toledo ha registrat 336 casos, Albacete 139, Ciudad Real 106, Guadalajara 92 i Conca 20. El número acumulat de casos des de l’inici de la pandèmia és 203.796.

Castella i Lleó

Castella i LleóLa Comunitat de Castella i Lleó ha registrat 1.595 casos nous de Covid-19, fet que en representa 53 menys que el dia previ i 242 menys que fa una setmana, i ha sumat una mort en l’àmbit hospitalari. Les dades proporcionades aquest dijous per la Conselleria de Sanitat reflecteixen, a més, 565 brots actius, amb 2.970 casos vinculats, mentre la data anterior la quantitat va ser de 522 amb 2.754 casos vinculats.

Catalunya

CatalunyaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat el decret del Govern per prorrogar una setmana més el toc de queda, que afectarà quatre municipis més que la setmana passada, amb 165 en total. Després d’aquesta decisió, el toc de queda entrarà en vigor «en la mitjanit de divendres» quan el Govern ho publiqui el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc), ha explicat el TSJC. Dimarts, el Govern va aprovar decretar el toc de queda en 165 municipis amb més de 5.000 habitants i 400 contagis o més per cada 1000.000 habitants, i com que suposa restringir drets fonamentals necessita l’aval del TSJC per aplicar-lo.

Ceuta

CeutaTotes les comunitats registren des d’aquest dimecres incidències de coronavirus en risc alt –entre 150 i 250 casos– o risc extrem –per sobre dels 250 casos–, mentre que la mitjana nacional se situa en els 644,5 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies, 22 punts més que el dia anterior. L’últim territori a superar el nivell de risc alt ha sigut la ciutat autònoma de Ceuta.

País Valencià

País ValenciàLa Generalitat ha sol·licitat al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV) l’aplicació fins al pròxim 16 d’agost del toc de queda –entre la 01.00 i les 06.00 hores– en 77 municipis de la Comunitat on resideixen 2,6 milions de persones, de manera que aquesta restricció afectaria aproximadament la meitat de la població valenciana. Així ho ha anunciat el president, Ximo Puig, en la compareixença que ha ofert juntament amb la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per informar de les mesures aprovades en la Comissió Interdepartamental d’aquest dijous. Així mateix, el Govern autonòmic ha demanat a l’alt tribunal l’autorització per prorrogar la limitació de les reunions tant a l’interior com a l’aire lliure a 10 persones.

Extremadura

ExtremaduraEl 46,67% dels contagis pel virus SARS-CoV-2 a Extremadura corresponen a la variant delta o índia, segons el vicepresident segon i conseller de Sanitat i Polítiques Socials, José María Vergeles. En el seu compte de Twitter, Vergeles destaca que «clarament» aquesta és la soca predominant del coronavirus en aquests moments a la comunitat autònoma.

Galícia

GalíciaEl president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat aquest dijous l’obertura de l’autocita per vacunar-se destinada als adolescents, donat que aquest dilluns, amb dues setmanes d’antelació sobre les previsions inicials, ja arrenca a tot Galícia la immunització del grup de 20 a 29 anys amb hora ‘forçada’. Els joves de 20 anys han començat ja el procés de vacunació a l’àrea de Santiago-Barbanza, amb mil dosis de Moderna que es van reservar per a ells aquest dijous a la Cidade da Cultura, coincidint amb el final de la immunització dels de 30 anys en aquesta àrea sanitària.

La Rioja

La Rioja«Estem de pujada, estem en la cinquena onada de manera brutal». Han sigut les paraules aquest dijous de la consellera de Salut de La Rioja, Sara Alba, a preguntes dels mitjans de comunicació sobre l’evolució de les últimes dades del coronavirus a la comunitat, tot i que, malgrat tot, ha descartat en aquest moment, adoptar més restriccions.

Madrid

MadridLa Comunitat de Madrid ha notificat 5.066 casos nous de coronavirus, dels quals 4.094 corresponen a les últimes 24 hores, i cinc morts més en hospitals, segons l’informe de la situació epidemiològica d’aquest dimecres, amb dades a tancament del dia anterior.

Múrcia

MúrciaLa Regió de Múrcia ha registrat 589 nous casos positius per Covid-19 en les últimes 24 hores, en una jornada en què no s’ha registrat cap mort per aquesta causa, segons ha informat la Conselleria de Salut.

Melilla

MelillaEstà en risc alt.

Navarra

Notícies relacionades

NavarraEl Govern de Navarra remetrà aquest dijous al Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) una ordre foral en la qual demanarà l’aplicació del toc de queda durant els caps de setmana i els dies festius, així com per als dies en què s’haurien d’haver celebrat festes a les diferents localitats navarreses. El toc de queda s’aplicaria els caps de setmana i dies festius als municipis amb risc molt alt, és a dir, aquells que tinguin incidència superior a 250 casos per 100.000 habitants en 14 dies o 125 casos en set dies. A més, l’aplicació d’aquesta restricció seria general durant els dies en els quals correspondria celebrar a cada municipi les festes patronals, independentment de la seva incidència. L’Executiu foral ha adoptat aquesta decisió després que aquesta mateixa setmana el TSJN rebutgés el toc de queda per a tots els municipis de Navarra que es trobessin en aquesta situació de risc molt alt. Entre altres consideracions, el Tribunal va assenyalar que el Govern foral hauria d’haver identificat les localitats afectades així com les dades concretes de contagis.

País Basc

País BascEuskadi ha batut, per segona jornada consecutiva, el rècord de contagis en la pandèmia, després de sumar aquest dimecres passat 1.801 nous positius en Covid-19 en un dia, 218 més que dimarts. D’aquests, 1.073 tenen entre 10 i 29 anys. La taxa de positius s’ha incrementat fins al 13,7%, mentre que la incidència acumulada puja a 682 casos per 100.000 habitants en 14 dies, 52 punts més que dimarts, i es dispara entre els menors de 17 i 18 fins a 4.239 casos, amb 261 nous infectats en aquesta franja d’edat. A les ucis es mantenen 48 pacients, tres més que en la jornada prèvia, i en les últimes hores han ingressat a planta 29 persones amb Covid, 20 menys que dimarts.