Commoció a la Corunya

Una amiga del Samuel relata l’agressió mortal: «Para de gravar si no vols que et mati, maricon»

La Lina, la noia que estava amb la víctima, relata que primer li va pegar un noi que no coneixien i que, després, va tornar acompanyat per sis persones més, que el van agredir fins a deixar-lo moribund mentre l’insultaven

Una amiga del Samuel relata l’agressió mortal: «Para de gravar si no vols que et mati, maricon»

CARLOS PARDELLAS / LA OPINIÓN

5
Es llegeix en minuts

La Lina, l’amiga que la nit de divendres a dissabte estava amb Samuel Luiz Muñiz quan va ser agredit fins a la mort en la confluència del passeig marítim amb l’avinguda de Buenos Aires, va relatar com es van desenvolupar els fets. Assegura que ni ella ni el Samuel coneixien els agressors, tot i que, buscant-los després a les xarxes socials amb els seus amics, van saber que eren de la Corunya.

Ells havien sortit de festa i, cap a les tres de la matinada, van fer una videotrucada «a una amiga». Llavors, un noi, que anava acompanyat d’una noia, que estava per la zona, va pensar que els estaven filmant a ells i els va cridar que paressin de gravar-los. La Lina i el Samuel els van explicar que la videotrucada no tenia res a veure amb ells, però el que podria acabar en un malentès no ho va fer, avança ‘La Opinión de A Coruña’, de Prensa Ibérica.

«Dirigint-se al Samuel va tornar a dir: “Para de gravar-nos si no vols que et mati, maricon”», recorda la Lina que el va amenaçar l’altre noi. Llavors, el Samuel li va contestar: «Maricon, ¿de què?». I a partir d’aquí es va desencadenar l’agressió.

El noi va soritr corrent cap al Samuel i va començar a «empènyer-lo» i a pegar-li fins a deixar-lo a terra. Va ser llavors quan un «noi negre» que passava per allà va intervenir en la baralla i va aconseguir rescatar la víctima dels cops del seu agressor. «Jo llavors ja estava més tranquil·la i el Samuel em va dir les seves últimes paraules, que mirés a veure si estava el mòbil per allà», rememora la Lina.

Ella se’n va anar per veure si trobava el telèfon del seu amic, tal com ell li havia demanat, perquè va pensar que li havia caigut durant la baralla. No obstant, la Lina no el va trobar, així que va decidir tornar per dir-l’hi.

Quan es va girar, la Lina recorda que «hi havia un munt de gent corrent» cap a on s’havia quedat el Samuel. Així que va començar a demanar auxili a crits i a demanar als que estaven agredint el seu amic que paressin perquè el matarien. Demanava ajuda, malgrat que ja no veia el Samuel entre la «bandada» de persones que es van arremolinar per pegar-li.

Els agressors –unes set persones, entre les quals, el noi que l’havia atacat minuts abans– no li van fer cas i van donar una pallissa al Samuel fins a deixar-lo moribund. La Lina recorda que hi havia gent al carrer, però que, davant una agressió tan brutal, tenien por de posar-s’hi i que els passés a ells el mateix que al jove de Meicende. Quan per fi va poder arribar al Samuel, el va trobar «inconscient». Llavors, un home la va ajudar a posar-lo de costat i li va subjectar el cap fins que van arribar els sanitaris i els agents de la Policia Local. Ella es va encarregar d’evitar que s’ofegués amb la llengua.

A partir d’allà, el que ja se sap. Els sanitaris van intentar reanimar-lo durant dues hores, però no van poder fer res per salvar la vida a aquest jove treballador del centre de gent gran de Padre Rubinos, on ahir el van recordar amb un minut de silenci.

«Jo crec que el noi ja volia baralla i com que va veure que nosaltres estàvem amb un mòbil, ens va dir alguna cosa. No és normal que per aquesta tonteria s’arribi a la situació de matar-lo», comenta la Lina, que considera que el crim en què un grup de set persones va prendre la vida al Samuel és un cas d’homofòbia, ja que no només en la primera topada –la de la videotrucada del mòbil– l’agressor li va dir «maricon», sinó que quan va tornar acompanyat de sis persones més, va sentir que li deien «maricon de merda» mentre li pegaven.

Notícies relacionades

La Policia Nacional no confirma ni desmenteix que el crim pugui ser qualificat com a homòfob, ja que el cas està obert encara i les diligències s’han declarat secretes. Els amics i amigues del Samuel defensen que va ser un crim homòfob i, perquè no torni a passar, han iniciat una campanya en què demanen justícia. Sobre per què sabien els agressors que el Samuel era homosexual si no es coneixien d’abans, els amics tenen clar que va ser per «estereotips»

El pare del Samuel: «Que els pares vagin amb els seus fills a comissaria i que assumeixin les conseqüències»

El pare de Samuel Luiz, Maxsoud Luiz, va parlar ahir al programa ‘Espejo Público’ sobre el crim del seu fill, que va dir que era «meravellós», que «mai va donar problemes» i que era «estimat per tothom», tant a la feina a la Institució Benèfica Padre Rubinos com a l’institut. Maxsoud Luiz, en honor al seu fill, que «sempre va ajudar la gent» i que va ser format com a sanitari de la Creu Roja, va demanar que sigui recordat com un jove sanitari, treballador, bondadós, solidari i bo, i va assegurar que el millor homenatge que se li pot fer és una donació d’aliments a l’entitat. Luiz va confessar que, als pares dels nois que van participar en l’agressió mortal al Samuel, els demanaria que «vagin amb els seus fills a la comissaria i que diguin que el seu fill va participar» en la pallissa, perquè declarin davant la Policia i «assumeixin les conseqüències» dels seus actes. Va agrair als amics del Samuel haver estat al seu costat en aquests moments tan difícils i també els sanitaris del 061 i de l’hospital per la seva tasca a l’atendre’l. Els amics de la víctima han iniciat una campanya a les xarxes socials en què demanen justícia per al Samuel basant-se que va ser un crim homòfob, tot i que Maxsoud Luiz ha dit que, tot i que respecta la iniciativa, no vol que el seu fill es converteixi en un símbol de res.