La importància de rebre el sèrum
¿Em puc posar la vacuna de la Covid al lloc de vacances?
Seria preferible organitzar els dies lliures en funció de les dates de vacunació, però sempre tens l’opció de sol·licitar una targeta sanitària temporal de desplaçat

Amb l’arribada de l’estiu, la pregunta és evident: si me’n vaig de vacances a una altra comunitat, ¿em podré vacunar allà? La resposta ràpida és: depèn. Depèn de si ets turista o desplaçat (amb targeta sanitària temporal).
Aquest tema s’ha debatut en diversos consells interterritorials de salut. Algunes autonomies, com Cantàbria, el País Valencià i Galícia, van arribar a demanar al Ministeri de Sanitat un considerable augment en el repartiment de dosis tenint en compte el flux de visitants en els mesos d’estiu. No obstant, la campanya de vacunació de la Covid és tan immensa i exigeix una burocràcia tan detallada –el repartiment de dosis es realitza pel nombre de població– que no s’ha arribat a un acord concret. El principi bàsic és que a tu et vacunen a la comunitat on vius. Ara bé, hi ha matisos.
Les vegades que a la ministra de sanitat, Carolina Darias, li han preguntat al respecte, sempre ha donat la mateixa resposta: una cosa és ser turista (una persona de pas en un altre territori) i una altra és ser desplaçat. Els desplaçats acudeixen a l’ambulatori i demanen una targeta sanitària temporal. En aquest cas, la teoria diu que els serveis de salut t’inclouran a la llista de vacunació. Insistim: la teoria.
Si ets turista i no demanes la targeta sanitària de desplaçat, lògicament no seràs vacunat al teu lloc de vacances –no tenen el teu contacte–, sinó que et trucaran des de la comunitat on vius.
A excepció de Janssen (una única dosi) per a la segona punxada, l’interval de temps és 21 dies (Pfizer), 28 (Moderna) i 12 setmanes (AstraZeneca). Però també hi ha certa flexibilitat en els dies.
Notícies relacionadesEl sentit comú diu que el més assenyat és primer tenir preparat el calendari de vacunació i després planificar les vacances. En tot cas, la salut pública et dona l’opció de canviar la data adjudicada i ara, a més, els grups d’edat se solapen, de manera que no hi ha edats estancades.
Fonts del Ministeri de Sanitat recorden la importància de la immunització col·lectiva. La preocupació del Govern és que la gent més jove, que té menys percepció del risc –ja que, habitualment, la malaltia els afecta de manera més lleu– prioritzi les vacances abans que la vacuna. Això seria un immens error. La vacuna és important per a un mateix i també per als altres. És una protecció col·lectiva.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Successos Mor un jove en caure des de la segona planta del centre comercial Maremagnum de Barcelona
- A Bèrgam Un home mor succionat pel motor d’un avió que s’havia d’enlairar cap a Astúries des d’un aeroport de Milà
- Animals marítims ¿Què és el peix escorpí present a les platges d’Espanya i què s’ha de fer si et pica?
- "Si et conviden a un sopar, no portis vi"
- Un bacteri podria causar 12 milions de càncers gàstrics