Compareixença al Congrés

Sánchez es presenta com un «polític net», rebutja llançar la tovallola i ofereix als socis l’«impuls més gran contra la corrupció»

Amb la mirada posada a mantenir el suport dels socis, el cap de l’Executiu s’ha compromès també a complir els compromisos pendents dels seus respectius pactes d’investidura

Les 15 mesures del pla estatal de lluita contra la corrupció anunciat per Pedro Sánchez

Sánchez es presenta com un «polític net», rebutja llançar la tovallola i ofereix als socis l’«impuls més gran contra la corrupció»

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha posat sobre la taula un Pla Estatal de Lluita contra la Corrupció, elaborat juntament amb l’OCDE, per intentar recuperar la confiança dels seus parlamentaris després del cas Cerdán. En la seva compareixença al Congrés n’ha enumerat les mesures, per intensificar els controls dins de l’administració, els partits polítics i les empreses, que ha definit com l’«impuls més gran en la lluita contra la corrupció que s’ha fet en les últimes dècades» i per situar Espanya «a l’avantguarda» de la UE.

Sempre amb la mirada posada a mantenir el suport dels socis, davant la seva decisió de seguir endavant i consumar la legislatura, s’ha compromès també a complir els compromisos pendents dels seus respectius pactes d’investidura. Així mateix, per atendre la seva línia vermella, ha acotat la corrupció en el PSOE a l’exministre de Foment, José Luis Ábalos, i l’exsecretari d’Organització ara a la presó, Santos Cerdán, per definir-se personalment com «un polític net», i defensar així mateix la «integritat política» del conjunt de la seva organització, i rebutjar qualsevol indici de finançament irregular.

Sánchez ha tornat a demanar perdó, aquesta vegada davant la Cambra baixa, i ha reconegut la seva «equivocació» a l’haver confiat en José Luis Ábalos i Santos Cerdán, però lluny de fer-se a un costat ha transmès la seva intenció de «no llançar la tovallola». Un escenari que va dir que havia estudiat, també el de dimitir, però que ha descartat per seguir endavant amb la tasca del seu Govern i posar en marxa un pla de corrupció. També perquè «és un polític net», segons va defensar, al no tenir coneixement d’indicis de corrupció fins que es va destapar l’informe de l’UCO sobre les comissions a canvi d’obra pública. Per això va apel·lar directament als socis d’investidura, va reconèixer la seva «pressió» i es va comprometre a «estar a l’altura», tant en el que té a veure amb la lluita contra la corrupció com en el compliment dels compromisos pendents en els seus respectius acords d’investidura.

Notícies relacionades

Fonts de la Moncloa reconeixien en privat abans de la compareixença que la continuïtat de la legislatura depèn en bona mesura del resultat. És a dir, que que es lligui el suport dels socis parlamentaris, cada vegada més distants davant la incertesa sobre l’abast de la presumpta trama de corrupció a les seves files i l’avenç de les investigacions judicials. Per rebaixar la desconfiança dels socis de la coalició, aquest dimarts a la tarda s’han reprès les converses amb Sumar, després que quedessin congelades en un primer moment després del xoc de la reunió de la setmana passada entre el PSOE i els de Yolanda Díaz.

Des de l’estratègia que la millor pega és visibilitzar una alternativa del PP i Vox, els socialistes apel·len que la resta de grups de la investidura siguin conscients dels temps i la «gran responsabilitat» compartida. Sobre el to i els desmarcatges, avisen així mateix sobre les conseqüències d’on situen a cadascú aquestes posicions. A més de les discrepàncies de matisos, la part socialista del Govern confia que no hi haurà despenjaments.