Febre i dolor al braç

¿Té la segona dosi de la vacuna de la Covid més efectes secundaris que la primera?

  • Pfizer i Moderna solen despertar més malestar després de la segona punxada, mentre que AstraZeneca suscita més reaccions adverses després del primer

¿Té la segona dosi de la vacuna de la Covid més efectes secundaris que la primera?

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Els estudis clínics realitzats fins ara suggereixen que les persones joves –amb un sistema immunitari més actiu– solen experimentar efectes adversos més intensos que la gent gran. Les vacunes d’ARNm (com Pfizer i Moderna) solen despertar més malestar després de la segona dosi, mentre que AstraZeneca suscita més reaccions adverses després de la primera punxada. 

En tot cas, la vacuna contra el coronavirus és nova, així que caldrà esperar un temps per arribar a conclusions més determinants. La realitat constata que hi ha persones injectades amb la segona dosi que no tenen ni un lleuger mal de cap i d’altres que necessiten un dia de descans per reposar-se del malestar. El millor és tenir paracetamol a mà. Si els efectes persisteixen o es posen molt seriosos, cal trucar als serveis de salut. El Ministeri de Sanitat també ha habilitat una web, www.notificaRAM.es, perquè qualsevol ciutadà o sanitari pugui notificar efectes adversos.

Notícies relacionades

Fins al 30 de maig de 2021, s’havien administrat a Espanya 26.227.825 dosis de vacunes i s’havien registrat 24.491 notificacions d’«esdeveniments adversos», segons s’especifica al 6è informe de Farmacovigilància sobre les vacunes anti-Covid. Els esdeveniments més freqüentment notificats eren els trastorns generals (febre i dolor a la zona de vacunació), del sistema nerviós (cefalea i marejos) i del sistema musculoesquelètic (miàlgia i artràlgia).

És important recordar que tot depèn també del llindar de resistència de cada persona. José Antonio Forcada Segarra, president de l’Associació Nacional d’Infermeria i Vacunes (ANEV) i secretari de l’Associació Espanyola de Vacunologia (AEV), explica que hi ha persones que amb 38 de febre no es poden aixecar del llit i d’altres que amb 39 es troben bé. Per la novetat d’aquests sèrums, tots estem més pendents dels efectes adversos i és possible que hi hagi un cert efecte nocebo. És a dir, et trobes malament no perquè estiguis malament, sinó perquè estàs suggestionat.