Immigració

La «nefasta» acollida als immigrants danya la seva salut, segons Metges del Món

  • L’ONG destaca els problemes digestius o mentals derivats de l’experiència migratòria a les Canàries o Melilla

La «nefasta» acollida als immigrants danya la seva salut, segons Metges del Món
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’ONG Metges del Món ha alertat que les «nefastes» condicions d’acollida als migrants a la seva arribada, principalment a les Canàries i Melilla, estan empitjorant l’estat de salut d’aquestes persones vulnerables i generant problemes d’ansietat, depressió i fins i tot intents de suïcidi. A l’informe «La salut naufraga a la Frontera Sud», aquesta organització revela les principals malalties i trastorns que estan patint les persones que viatgen des de territori africà fins a Melilla i les Canàries, les dues principals vies d’entrada al país durant els últims mesos.

Metges del Món exposa que la crisi migratòria ha desbordat els serveis d’acollida, cosa que ha provocat situacions d’aglomeració i sobreocupació que han derivat en malalties mentals, digestives i altres trastorns en aquestes persones vulnerables. I fins i tot, exposa, milers de migrants han optat per viure al carrer, ja que en els centres d’acolliment no els ofereixen les necessitats bàsiques d’higiene i alimentació.

El 2020 es van comptabilitzar unes 23.000 arribades a les Canàries, un 75% més que l’any anterior. «El Govern, que només va pressupostar 388 places d’acollida a l’arxipèlag, va optar per amuntegar els desplaçats en unes carpes instal·lades al moll d’Arguineguín abans de posar en marxa el pla Canàries», explica l’informe. Aquestes instal·lacions estaven preparades per donar empara a 400 persones durant les 72 hores del període límit de detenció, però van arribar a estar ocupades per més de 2.000 migrants durant diverses setmanes, afegeix. «Allà no es complien les mesures de seguretat davant la Covid, cosa que va provocar diversos brots entre els migrants», denúncia la investigació de l’organització humanitària.

Metges del Món també subratlla els problemes de salut mental que pateixen aquestes persones després de superar la considerada com la travessia més perillosa del món. Entre d’altres, destaquen casos d’ansietat, depressió i intents de suïcidi accentuats per una «desinformació permanent». Recull diversos testimonis de migrants, com el de Younes, acollit en un dels campaments instal·lats a les costes canàries: l’experiència va ser «pitjor que sis dies en pastera». «La teva família s’espanta perquè no parles amb ells, temen per tu. Això ens destrueix», explica. A més, la sobreocupació va generar trastorns del son i dificultats per a l’accés a dutxes i aigua corrent a les carpes i centres d’acolliment improvisats.

Notícies relacionades

Un altre dels problemes de salut que es denuncien a l’informe són les malalties digestives. Segons Metges del Món, l’escassetat de menjar i aigua potable, així com l’absència d’una dieta «mínimament equilibrada» han sigut les causes que les han provocat. En el cas de Melilla, l’ONG revela que més de 2.000 migrants van estar bloquejats a la ciutat autònoma durant els mesos de pandèmia. L’informe assenyala que 1.700 persones es van confinar al Centre d’Estada Temporal per a Immigrants (CETI), preparat només amb 780 places. En concret, Metges del Món delata el grau d’insalubritat a què va arribar el centre del V Pino de Melilla, que comptava amb tres banys i una dutxa per a més de 200 interns.

Davant l’acollida institucionalitzada, l’anàlisi de l’ONG destaca la iniciativa dels ciutadans que han decidit acollir migrants a les seves cases. «No és extraordinari, és humanitat. La societat civil ha clavat una plantofada a la classe política», assevera Nanda, una veïna que va oferir la seva vivenda a un jove de 19 anys.