Norma en disputa

El Govern recorrerà la llei catalana de lloguers i en demanarà la suspensió

  • L’Executiu es prepara per aprovar dimarts al Consell de Ministres la impugnació davant el Constitucional

  • La decisió es pren després d’intentar arribar a un acord amb el Govern, mentre la coalició del PSOE i Podem continua sense pactar una norma estatal

El Govern recorrerà la llei catalana de lloguers i en demanarà la suspensió
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquesta informació es va publicar el dia 10/06/2021. El contingut fa referència a aquesta data.

El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ho va insinuar aquest dimecres al Congrés, responent a una diputada de Bildu, que li va traslladar la pregunta del Sindicat de Llogateres, després de dies de rumors. «¿El Govern suspendrà la llei?». La resposta del ministre no va ser esperançadora per als defensors de la regulació: «Si una llei autonòmica vulnera el marc competencial, jo tinc políticament, moralment i legalment l’obligació de presentar aquest recurs. No puc mirar cap a una altra banda». Segons ha pogut saber aquest diari, el Govern ha pres ja la decisió de recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) i demanar la suspensió de la llei catalana que limita els lloguers, que està en vigor des del setembre passat. La mesura serà en principi aprovada al pròxim Consell de Ministres, que se celebrarà dimarts de la setmana que ve.  

Segons fonts de l’Executiu, la decisió es pren després d’haver intentat sense èxit pactar amb el Govern canvis en la llei per ajustar-la a la Carta Magna. La impugnació per part de l’Executiu arriba després que el TC admetés a tràmit el gener passat el recurs d’inconstitucionalitat del PP. En paral·lel, fa mesos que la coalició del PSOE i Podem intenta sense èxit arribar a un acord entre els dos partits per aprovar una norma estatal sobre els lloguers, amb els morats pressionant perquè aquesta contingui un nivell de protecció més gran per als inquilins.  

«Suor i llàgrimes»

Membres del Sindicat de Llogateres de Catalunya s’han desplaçat aquest dijous a Madrid per defensar davant el Congrés la llei catalana, impulsada pels moviment socials. Juntament amb ells, hi havia representants d’alguns dels socis parlamentaris de l’Executiu: ERC, Compromís i Més País. També de Podem, que està en contra del recurs, els quals mostren així les molt diferents visions sobre el lloguer dins de la coalició. «No podem permetre que l’Estat tombi una llei de regulació dels lloguers que ha costat suor i llàgrimes a molta gent. Que protegeix la vida i el futur de milers de persones», assenyala Jaime Palomera, portaveu del sindicat.

Des del Sindicat de Llogateres insisteixen, a més, que la decisió arriba després d’haver comprovat amb dades oficials que la llei catalana està funcionant. «Els preus baixen globalment als municipis en els quals la regulació és vigent, i augmenten en els no regulats», assenyalen remarcant que no s’ha paralitzat el mercat, tal com denunciaven que passaria des del sector immobiliari. «S’han registrat xifres rècord de nous contractes», acaben citant dades del balanç trimestral que publica l’Institut Català del Sòl (Incasòl).

¿Què diu la llei?

La llei catalana ara en escac va entrar en vigor el mes de setembre passat, després de l’aprovació al Parlament de la iniciativa impulsada pel Sindicat de Llogateres. No és una llei que s’apliqui a la totalitat del territori, sinó només als municipis de més de 20.000 habitants i fixa que el preu del lloguer no pot augmentar respecte al contracte anterior i que si una vivenda tenia un preu per sobre de la mitjana de lloguers de la zona, el nou contracte no podrà superar l’índex de preus de la Generalitat.

Notícies relacionades

La norma, encara en vigor, estableix també que les llars de les localitats afectades que es lloguin per primera vegada hauran d’ajustar-se a l’índex fixat per l’administració per a cada zona, però l’obra nova queda exempta «per incentivar la construcció de vivenda protegida». La llei també preveu sancions de 3.000 fins a 90.000 euros en cas d’incompliment

La Generalitat ofereix un indicador de consulta pública per conèixer una estimació del preu mitjà del metre quadrat de lloguer d’una vivenda segons la zona i les característiques pròpies de l’immoble per fixar el preu mínim i el preu màxim. L’import de la vivenda es calcula segons criteris generals com la ubicació, però també s’acota a criteris més concrets com l’estat de manteniment, si té ascensor, si hi ha aparcament o si la llar està moblada.