Lluita contra el coronavirus

Més de 200.000 persones reben la segona dosi d’AstraZeneca en una setmana

  • Les autoritats sanitàries han decidit que s’inoculi la vacuna de Pfizer per completar la pauta

Més de 200.000 persones reben la segona dosi d’AstraZeneca en una setmana

JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 200.000 persones han sigut immunitzades amb la segona dosi d’AstraZeneca durant l’última setmana, quan les comunitats autònomes han reprès el procés de vacunació dels professionals essencials menors de 60 anys. La vacunació d’aquest grup de professionals (policies, professors o bombers) ha generat controvèrsia, perquè les autoritats sanitàries han planificat la segona punxada amb Pfizer, en lloc de continuar amb AstraZeneca, una posició criticada per diverses comunitats, partidàries de no combinar vacunes, i que permeten triar fàrmac si es firma un consentiment.

Així, diverses conselleries autonòmiques han assegurat que aquest col·lectiu de professionals prefereix AstraZeneca per a la seva segona dosi, una vegada que dimarts passat, 25 de maig, Andalusia i Múrcia van reactivar aquesta campanya de segones punxades, que posteriorment s’ha anat estenent a la resta de territoris. Des d’aleshores, segons es desprèn de l’informe sobre l’estratègia de vacunació del Ministeri de Sanitat, 213.093 persones més compten ja amb les dues dosis d’aquest preparat, que s’ha anat punxant a un ritme de 30.000 diàries, i que correspon al grup de professionals essencials fonamentalment. I és que AstraZeneca només s’inocula als majors de 60, però en aquest grup encara s’estan administrant les primeres dosis, perquè aquesta vacuna requereix un interval de 12 a 14 setmanes, que encara no s’han complert.

Quan a principis d’abril es va suspendre la vacunació entre menors de 60 anys, gairebé dos milions d’espanyols ja tenien una punxada d’AstraZeneca. Segons l’últim informe de Sanitat, fins ara s’han administrat a Espanya 5.149.622 dosis de la vacuna d’aquesta farmacèutica, un 86,2% del total de dosis entregades, i encara en queden 825.778 vials per ser administrats en les pròximes setmanes, a l’espera de la remesa d’1,3 milions que arriben aquesta matinada per estar disponible a primera hora d’aquest dijous entre les conselleries del ram. Aquesta farmacèutica manté un litigi amb la Comissió Europea pels problemes de subministrament en les quantitats acordades.

Però molt per sobre pel que fa a pes en l’estratègia se situa Pfizer, ja que més de vuit milions d’espanyols tenen la pauta completa amb aquest preparat, i 11.149.880 en tenen almenys una dosi.

Dades per comunitats

Des del primer moment la Comunitat de Madrid ha recomanat l’elecció d’AstraZeneca, seguint les indicacions de l’Agència Europea de Medicament (EMA) i la fitxa tècnica de la mateixa farmacèutica, oposant-se a les recomanacions del Ministeri de Sanitat, que aconsellava una segona dosi de Pfizer. L’elecció d’AstraZeneca ha sigut majoritària en aquesta comunitat, al ser escollida en més del 95% dels citats, segons les autoritats sanitàries regionals.

Notícies relacionades

A Andalusia, gairebé el 96% dels citats han decidit vacunar-se ja amb AstraZeneca, com a les Balears, amb un 87%, i Cantàbria, on el percentatge és del 96%.

A Castella i Lleó, de 8.764 treballadors cridats per a la segona dosi, el 97% van optar per no barrejar les dues marques i es van decantar per seguir la línia de les altres comunitats.