A menors de 60 anys

Forta contestació a la insistència de Sanitat de no vacunar amb AstraZeneca

  • Els metges reiteren que és preferible que els treballadors essencials completin la pauta amb el sèrum de la Universitat d’Oxford

  • Madrid desatén Darias i aconsella que es no barregin vacunes i Feijóo retreu al Ministeri que informi ara «de les morts»

Forta contestació a la insistència de Sanitat de no vacunar amb AstraZeneca
4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Si el Ministeri de Sanitat pretenia que la deficient gestió, la polèmica i la incertesa generada entorn de la vacunació amb AstraZeneca desaparegués convocant la premsa a una conferència, a porta tancada, on va explicar, amb diversos arguments, els beneficis que els menors de 60 anys i inoculats amb el sèrum anglosuec completin la seva pauta amb Pfizer, no ha aconseguit el seu objectiu. Els representants del col·lectiu mèdic han insistit aquest divendres que, davant el risc ínfim que es produeixin trombes, és preferible que la segona dosi sigui d’AstraZeneca, alhora que les autonomies díscoles han continuat amb la seva guerra contra el departament dirigit per Carolina Darias.

En primer lloc, posant el focus en la resposta de la comunitat científica, el president del Col·legi de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, ha dit clarament que és preferible completar la pauta amb AstraZeneca i «si no existeix aquesta possibilitat», s’opti per Pfizer. «Feu cas als experts, vacunar-se sí o sí,» ha assenyalat en un tuit.

El posicionament arriba l’endemà que el Ministeri de Sanitat considerés un «greu problema de comunicació» que es traslladi a la ciutadania que es pot «elegir» quan la Comissió de Salut Pública –en una reunió molt dividida– va aprovar que la segona punxada per als treballadors essencials menors de 60 anys sigui de Pfizer.

En l’esmentada trobada amb la premsa, Sanitat va remarcar que va ser el Consell Interterritorial, on participen els consellers i no només els tècnics, el que va acordar que només en la situació que els convocats rebutgin Pfizer, se’ls permeti vacunar-se amb AstraZeneca. I posteriorment Sanitat va decidir que en aquests casos, firmin un consentiment informat on s’explica la possibilitat de patir trombes amb el sèrum anglosuec.

El Col·legi de Metges

Però aquesta concatenació de decisions, no convenç el col·lectiu mèdic. El president de l’l’Organització Mèdica Col·legial a nivell nacional, Tomás Cobo, en declaracions a EL PERIÓDICO, assenyala també que convé la pauta AstraZeneca-AstraZeneca i critica que es «deleguin responsabilitats de tipus purament científic als pacients». El Consell de Col·legis de Metges, davant «els vaivens de decisions tecnicopolítiques» i el «desconcert» generat, ja es va posicionar a mitjans d’abril a favor de completar la pauta amb el preparat de la Universitat d’Oxford, en línia amb la recomanació emesa per l’Agència Europea del Medicament (EMA) el 23 d’abril.

Al seu torn, la investigadora del CSIC, Margarita del Val, ha assenyalat que no se sent «amb autoritat moral per recomanar a la gent que es posi una segona dosi de Pfizer, sense tenir dades de seguretat comparables». «Estan deixant la decisió en mans de persones que no tenen la informació. Qui la té és l’EMA. No poden deixar aquest pes d’elegir perquè això distorsiona les campanyes de vacunació», ha assenyalat a Telecinco.

Altres crítiques

També han sigut alguns els professionals sanitaris i divulgadors que, a títol personal, i a través de les xarxes socials han mostrat la seva discrepància amb la recent actuació del departament de Darias. Alguns consideren que el motiu de la seva insistència amb Pfizer és que no hi ha dosis suficients d’AstraZeneca. I d’altres li retreuen que comuniqués el nombre de trombes a Espanya a porta tancada, 20 casos i quatre morts, i no amb la transparència que han informat d’aquests casos altres governs.

Notícies relacionades

Per part de les autonomies, el president gallec, Alberto Núñez Feijóo ha retret a Sanitat que «informi de morts per trombes» després de comprovar que la majoria dels ciutadans convocats aquesta setmana estan optant per repetir amb AstraZeneca. A Catalunya, dijous, el primer dia que es va reprendre la immunització, van triar aquest preparat el 87% dels citats.

Més enllà ha anat la Comunitat de Madrid que, desatenent Sanitat, no ha desistit en la seva intenció de subministrar als treballadors essencials un document informatiu, elaborat per la Conselleria de Sanitat, en què aconsella completar la immunització amb AstraZeneca. A més, a Madrid hauran de firmar un consentiment informat tant els que optin per Pfizer com per la pauta no combinada.