De 23.00 a 03.00 hores

Sitges acull la prova pilot de l’oci nocturn

  • La ciutat del Garraf acull avui un assaig clínic a cinc discoteques a l’estil del concert de Love of Lesbian al Palau

  • El pla servirà per traçar l’obertura del sector més afectat per la crisi mentre els ‘botellons’ als carrers prenen les ciutats

barcelona/sitges.jpg

barcelona/sitges.jpg / ANDREU PUIG MARTI

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els ‘botellons’ de carrer i les festes privades descontrolades, sense mascareta ni distància social, que han tingut lloc les últimes setmanes a Barcelona amb motiu del final de l’estat d’alarma i el toc de queda han reobert el debat sobre l’oci nocturn, ja que els locals continuen tancats. És l’únic sector que, 14 mesos després que esclatés la pandèmia de Covid-19, es manté al dic sec. La Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn (Fecalon) va enviar dilluns una carta al Ministeri de Sanitat en la qual reclama l’obertura immediata de bars i discoteques nocturns per garantir la diversió sota control. «Barcelona s’ha convertit en el ‘botellòdrom’ més gran d’Europa», denunciava.

En aquesta tessitura, totes les mirades estan posades en la prova pilot que se celebra aquesta nit de les 23.00 a les 3 hores a Sitges (Garraf), en cinc locals d’oci nocturn del carrer del Primer de Maig (més conegut com a carrer del Pecat), epicentre d’ambient nocturn a la localitat. A l’estil d’iniciatives com el concert de Love of Lesbian, el 27 de març al Palau Sant Jordi, aquest assaig, en el qual participaran 400 persones i que estarà organitzat per l’Ajuntament de Sitges i la Conselleria de Salut, es basarà a condicionar l’accés a participants que el mateix dia superin un test d’antígens, oferir-los una vetllada nocturna amb música i brindis però, això sí, amb grups de màxim sis persones i amb mascareta quirúrgica.

Cinc dies després, els participants seran citats per a una nova prova a Sitges i, fins aquell moment, hauran de comprometre’s a mantenir mesures de seguretat. La Conselleria de Salut realitzarà un seguiment durant 14 dies, comparant-lo amb un grup de control de similars característiques.

Els bars on se celebrarà la prova pilot són Rich Monkey, Pachito, Everlasting, Las Vegas i Blitz, ubicats al carrer del Pecat, entre el passeig de la Ribera i la plaça de la Indústria. Tota la zona estarà perimetrada, hi haurà llibertat de moviment i aforament i es podran prendre begudes en qualsevol punt, en condicions «gairebé reals», tot i sabent que no hi haurà aglomeracions. Hi haurà dispensadors de gel hidroalcohòlic i el personal de seguretat privada dels bars musicals vetllarà perquè els participants portin sempre la mascareta mentre no consumeixen.

«Totes les esperances»

«Totes, absolutament totes, les nostres esperances estan posades en aquesta prova», explica a aquest diari Damià Orts, amo de Pachito i Everlasting, i representant de l’oci nocturn a la localitat. «El 80% de l’oci a Catalunya som nosaltres, els bars musicals», explica Orts, que creu que la prova sortirà «bé». També demana a l’Administració que sigui «valenta» i faci «un «pas al davant» amb aquests negocis. «Les pèrdues que hem tingut fan que no ens arribi per menjar. Tots nosaltres estem enfrontats amb els nostres propietaris». L’empresari reclama obrir «a principis de juny» perquè «la temporada se’n va».

Aquest assaig clínic haurà de servir per desenvolupar el posterior pla de tornada a l’activitat nocturna. Per a les patronals de l’oci, la prioritat després d’aquestes i altres proves en marxa és accelerar la reobertura per ressuscitar el sector econòmic i alhora frenar els ‘botellons’, que amenacen d’expandir-se i cronificar-se a Barcelona. Només dissabte passat, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra van desallotjar 9.000 persones a Barcelona.

Notícies relacionades

Però no només la patronal demana la reobertura de l’oci nocturn, sinó també veus polítiques com la del primer tinent d’alcalde de Promoció Econòmica a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni. El regidor defensa la reobertura d’aquests establiments per frenar la «pressió sobre l’espai públic», que deixa el problema en mans dels ajuntaments. «Esperem que l’oci obri al més aviat possible per evitar aquesta pressió», va insistir dilluns passat, recordant que ja s’ha augmentat un 30% la pressió policial als carrers per combatre aquests excessos.

La regidora de Salut Pública de l’Ajuntament de Sitges, Elisabeth Pérez, explica que l’objectiu d’aquest assaig clínic és «oferir dades per a la presa de decisions». «L’oci nocturn és un sector molt arrelat al municipi amb famílies treballadores». També Sitges viu el fenomen dels ‘botellons’, indica Pérez, una «càrrega» per a qualsevol municipi.