Segona fase de l’operació Assut

Detingut el subdelegat del Govern a València per cobrar suborns en una trama urbanística

  • Entre els 14 arrestats també hi ha el que va ser mà dreta de Rita Barberá Alfonso Grau i el constructor acusat de muntar la trama 

Detingut el subdelegat del Govern a València per cobrar suborns en una trama urbanística
3
Es llegeix en minuts

Agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil han detingut a primera hora d’aquest dijous el subdelegat del Govern al País Valencià, Rafael Rubio (PSOE); l’extinent d’alcalde de l’Ajuntament de València i mà dreta de Rita Barberá, Alfonso Grau (PP); una de les seves filles, i el constructor Jaime María Febrer, per la seva presumpta implicació en una trama de corrupció urbanística en què els polítics s’haurien beneficiat econòmicament a canvi de determinades adjudicacions immobiliàries, dins de la segona fase de l’operació Assut, que investiguen un jutjat de València i la Fiscalia Anticorrupció, segons avança Levante-EMV, diari del grup Prensa Ibérica.

A més d’aquestes quatre detencions, els agents de la Guàrdia Civil especialitzats en corrupció han arrestat nou persones més, en una operació simultània portada a terme a València, Alacant, Madrid i Tomelloso (Ciudad Real).

L’operació Assut va tenir la seva primera fase fa poc més de dos anys, l’abril del 2019, amb la detenció del cunyat de Rita Barberá, l’advocat José Luis Corbín, i el seu soci, així com amb la imputació en aquesta causa de la seva dona i germana de la difunta alcaldessa de València, Asunción Barberá, i de les tres filles del matrimoni. 

Corbín està acusat de catalitzar, a través del seu despatx professional, el cobrament de comissions il·legals a contractistes de l’Ajuntament de València i, segons les investigacions de l’UCO, la Fiscalia Anticorrupció i la jutge del cas, s’hauria erigit en la principal porta d’entrada dels que pretenien qualsevol negoci amb el consistori en les diferents legislatures del Partit Popular. De fet, la investigació del cas Assut inclou des del 2005 fins al 2015.

Les detencions practicades aquest dijous són conseqüència de la investigació realitzada per la Guàrdia Civil a partir de la documentació intervinguda en la primera fase, i que hauria posat al descobert una trama de comissions –en metàl·lic i en espècie– per obtenir tant el dret de construcció en parcel·les de propietat municipal com la seva compra, que en moltes casos ni tan sols va arribar a concretar-se perquè l’arribada de la crisi econòmica va malmetre les pretensions del presumpte corruptor, l’empresari Jaime María Febrer, vinculat a una de les operacions urbanístiques més grans de la ciutat: la compra dels terrenys en què s’aixecaven els dipòsits de CHL a Natzaret, per un import de 300 milions d’euros.

La firma de Febrer objecte d’investigació en aquesta segona fase de l’operació Assut, Construcciones Valencia Constitución (CVC), va quedar formalment dissolta per un jutjat de València el 2013, després d’un procés de liquidació que la va mantenir durant un any en concurs de creditors.

Entre les parcel·les de titularitat pública sobre les quals l’empresari ara detingut hauria adquirit drets de construcció entre els anys 2007 i el 2010 gràcies a l’entramat de presumptes tripijocs descobert ara n’hi hauria unes quantes, precisament, al districte del Marítim, als voltants del port, i d’altres al de Quatre Carreres.

Més d’un milió d’euros en metàl·lic

Segons les fonts a què ha tingut accés el Levante-EMV, els diners percebuts com a comissió per Grau se situen entorn del milió d’euros, mentre que Rubio hauria rebut una quantitat inferior als 500.000 euros. En els dos casos, i pel que sembla no van ser els únics, aquestes quantitats van arribar presumptament a les seves butxaques en metàl·lic.

Notícies relacionades

Tots els detinguts seran portats a diferents quarters de la Guàrdia Civil a València per mantenir la incomunicació entre ells, ja que la causa que segueix un jutjat valencià des del 2017 continua secreta.

L’origen de la investigació d’Assut se situa en una denúncia de l’Agència Tributària derivada d’una inspecció fiscal realitzada al cunyat de Rita Barberá, que es va saldar amb una regularització per import de 600.000 euros. Una vegada satisfeta la diferència a favor del fisc, Hisenda va presentar la denúncia per presumpte delicte fiscal contra Corbín. Va ser a partir d’aquell moment quan l’UCO i la Fiscalia Anticorrupció van iniciar les indagacions, que van derivar en la detenció de l’advocat i de la seva família.