la crisi de la BANQUETA blaugrana

"Xavi té un projecte guanyador"

Laporta justifica la continuïtat de Xavi per la seva voluntat d’aportar «estabilitat» a un equip que donarà èxits malgrat saldar aquest curs sense títols. El dirigent només veu necessaris «petits reajustaments» al vestidor mentre que el tècnic diu que sent la confiança dels jugadors, la junta i l’afició per seguir.

"Xavi té un projecte guanyador"

JOAN DOMÈNECH

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech
Joan Domènech

Periodista

Especialista en Futbol, Barça, Esports.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Laporta accepta la continuïtat de Xavi Hernández després que l’entrenador hagués rectificat de la idea inicial de marxar del Barça perquè veu que té entre mans "un projecte guanyador" que cal reforçar amb "estabilitat". També amb fitxatges, però ja es veurà quins i quants se’n podran fer, segons com vagi el tancament econòmic de la temporada.

La crisi desencadenada el passat 27 de gener quan el tècnic va anunciar la seva sortida ha acabat amb el punt i seguit de la continuïtat de l’entrenador. Llavors, Laporta no el va acomiadar per ser Xavi una icona de l’entitat. I ara li permet rectificar i mantenir-lo en el càrrec, així mateix, pel seu "barcelonisme incontestable". Sabent que la figura de Xavi ha generat divisió entre la massa culer, el màxim dirigent del club va voler proclamar que la reacceptació del tècnic terrassenc era "una molt bona notícia".

Una roda de premsa d’alta volada va preparar el Barça a la quotidiana sala de premsa de Sant Joan Despí, amb una inhabitual presència d’empleats, amb files reservades per a directius i executius, perquè s’anunciés la solemne renovació de Xavi. ¿O no era en el fons així, després que l’entrenador hagués renunciat al contracte que li quedava, fins al 2025 i una renovació condicionada fins al 2026?

"La millor decisió és donar estabilitat a aquest projecte, que el consolida i serà encara més guanyador. L’estabilitat és fonamental perquè hi hagi èxits", va assegurar Laporta, que ha vist "una flama d’il·lusió en l’afició" que s’ha de mantenir encesa.

Més enllà del component sentimental, el president veu motius per redoblar la seva confiança en l’entrenador, però entén que cal fer "reajustaments i canvis" perquè sigui més competitiu del que ha sigut aquesta temporada, que se saldarà sense cap títol. Als habituals moviments de futbolistes de cada estiu se n’afegiran alguns en el funcionament intern en l’ampli staff del primer equip.

Unanimitat de la junta

Cap, però, en l’àrea tècnica dels més propers a Xavi. Tampoc, contra el que s’havia comentat, en un altre desmentiment del president i l’entrenador, el motiu de la continuïtat ha sigut l’econòmic per l’exigència de Xavi de cobrar la fitxa de la pròxima campanya. "Qui hagi dit això ha sigut per fer-me mal", va assegurar el tècnic. Laporta va remarcar que la ratificació s’havia produït "per unanimitat".

Els directius van ser informats per telèfon del desenllaç de la reunió nocturna entre Xavi i Laporta al domicili del president, amb la presència de Rafa Yuste, el vicepresident esportiu; Deco, director esportiu, i Alejandro Echevarría, assessor i excunyat de Laporta. S’hi van afegir després el directiu Joan Soler, l’assessor presidencial Enric Masip i l’exjugador Bojan Krkic, que completa la comissió esportiva.

"Tenim com a entrenador de l’equip una persona extraordinària, amb uns coneixements del futbol excepcionals i un sentiment culer que transmet il·lusió, confiança i també generositat". Atesa l’altíssima consideració de Xavi que expressava Laporta, que no ha canviat malgrat el fracàs de la temporada, el president confiava en la marxa enrere del tècnic. I, per aquesta raó, no havia buscat cap substitut per a la pròxima campanya.

"Les conseqüències"

Laporta va defensar que havia sigut coherent en relació amb el seu famós comentari "perdre tindrà conseqüències" perquè va avançar que hi hauria canvis. També els va avançar Xavi, amb la convicció que "els detalls" havien condemnat el Barça "en quatre dies", amb l’eliminació de la Champions i la derrota en el clàssic. Laporta no va deixar passar per alt la incidència de la tasca arbitral: "Les conseqüències no han de ser necessàriament dràstiques; el que no faré és donar el gust als que volen rebentar-ho tot".

Laporta, però, no estava segur que Xavi rectifiqués. Ni el tècnic creia fermament que el president permetés la seva marxa enrere. "Estem agraïts a Laporta i Deco, per haver-nos esperat, haver-nos escoltat i per donar-nos l’oportunitat de poder entrenar el club que volem", va exposar Xavi, que es va refugiar en la dita "rectificar és de savis" per justificar el seu canvi d’opinió.

El tècnic va al·legar "un còctel de raons" que l’han portat a reconsiderar la seva marxa. "La confiança dels jugadors, la del president i la seva junta i la de l’afició", va explicar Xavi, com si el seu futur en el Barça hagués sigut un clam popular que l’ha induït a claudicar.

Notícies relacionades

Després de mesos exposant els motius de la seva marxa, "i pensant de nou en el club", l’entrenador se sent amb "energia i ganes" de liderar el Barça la temporada 24-25. I va garantir que "no tornarà a passar" que renunciï una altra vegada.

"Continuaré passi el que passi fins a final de temporada, llevat que ells decideixin que no. La decisió de dimitir va ser pel bé del club, però no tornarà a passar. Estic amb un compromís intacte i la confiança que m’han tornat a fer ha sigut espectacular", va remarcar Xavi.