Nou estudi

Tenir educació superior no alenteix l’envelliment cerebral

  • El treball ha analitzat els cervells de 2.000 persones durant 11 anys

2
Es llegeix en minuts

Tenir estudis superiors no alenteix l’envelliment del cervell, segons conclou un estudi del consorci europeu Lifebrain que ha coordinat la Universitat d’Oslo i en el qual ha participat la Universitat de Barcelona (UB). El treball, que s’ha publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ (PNAS), «desmenteix la creença que es tenia fins ara que un nivell d’educació superior podia frenar la reducció de la mida del cervell» a causa de l’envelliment, ha indicat la UB en un comunicat.

Per portar a terme el treball, els investigadors van mesurar l’envelliment del cervell calculant el volum de les regions de la capa cortical i de l’hipocamp mitjançant ressonàncies magnètiques en més de 2.000 participants d’entre 29 i 91 anys. Aquestes zones del cervell tendeixen a reduir-se amb el pas del temps, com a part d’un procés natural, ha assenyalat la UB.

Els cervells dels participants es van escanejar fins a tres vegades durant un període d’onze anys, en el que cosa es coneix com a estudi longitudinal i «això és el que fa que aquest estudi sigui únic», ha afirmat Lars Nyberg, que és professor de la Universitat d’Umeå (Suècia), primer autor de l’estudi i membre del consorci Lifebrain.

Els investigadors van comparar la taxa de reducció de les àrees cerebrals esmentades en persones que havien finalitzat els estudis superiors abans dels 30 anys i en altres que no els tenien. Tot i que la taxa de canvis cerebrals va ser similar en tots els participants, els investigadors van constatar en els que tenien estudis superiors un volum cortical lleugerament més gran en algunes regions, però fins i tot en aquestes àrees la taxa de canvi no tenia relació amb el nivell educatiu.

Notícies relacionades

Per això, investigadors van determinar que «tot i que les persones amb un nivell superior d’estudis tenen volums cerebrals una mica més grans que les persones amb menys formació, els seus cervells es redueixen al mateix ritme al llarg de la vida».

Lifebrain és un consorci finançat per la UE en el marc d’Horitzó 2020 que reuneix dades de 6.000 participants recollits en onze estudis europeus sobre imatge cerebral a set països. Al costat de la UB, van col·laborar en l’estudi l’Hospital Universitari de Copenhaguen Amager and Hvidovre, Universitat de Lübeck (Alemanya), Institut Max Planck per al Desenvolupament Humà (Alemanya), Centre Max Planck UCL de Psiquiatria Computacional i Envelliment (Alemanya) i Vitas AS (Noruega). També la Universitat d’Oxford (Regne Unit), Universitat de Ginebra (Suïssa), Universitat de Cambridge (Regne Unit), Centre Mèdic Universitari VU Amsterdam (Holanda), Hospital Universitari d’Oslo (Noruega), i el Centre Mèdic Universitari d’Hamburg-Eppendorf (Alemanya).