AVENÇ MÈDIC

Un estudi de la Fundació Pasqual Maragall identifica com detectar la fase inicial de l'Alzheimer

Els investigadors han descobert que una sèrie de biomarcadors de la proteïna tau permeten diagnosticar la malaltia quan encara no n'hi ha símptomes

alzheimer vid 10 131405 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Acn

Un estudi internacional liderat pel centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el Barcelona Brain Research Center (BBRC), ha trobat la manera de detectar la fase inicial de l’Alzheimer. El treball ha descobert que una sèrie de biomarcadors de la proteïna tau fosforilada que permeten diagnosticar la malaltia en fase de demència també poden detectar la fase inicial en el plasma sanguini (és el cas del biomarcador p-tau181) i al líquid cefalorraquidi (p-tau217 i p-tau123). En la investigació, publicada a la revista ‘EMBO Molecular Medicine’, han participat científics de l’Hospital del Mar, del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Fragilitat i Envelliment Saludable i de la Universitat de Goteborg.

Anys abans de l’inici dels símptomes  de l’Alzheimer, al cervell es produeixen dos fets neuropatològics que confirmen el diagnòstic de la malaltia. Aquests fets són la formació de cabdells neurofibril·lars de la proteïna tau i l’acumulació de plaques de la proteïna beta-amiloide. Una de les maneres més habituals de detectar la malaltia, tant en la fase preclínica com quan ja hi ha símptomes, és a través de la mesura del biomarcador p-tau181 al líquid cefalorraquidi.

En els últims mesos s’han publicat diferents estudis que indiquen que es pot diagnosticar l’Alzheimer i el grau de la malaltia mitjançant l’anàlisi d’altres biomarcadors de la proteïna tau.

Treball amb 381 participants

L’objectiu de l’estudi impulsat per la Fundació Pasqual Maragall era comprovar si aquests nous biomarcadors també són efectius per detectar la fase preclínica de la malaltia. El treball s’ha realitzat amb 381 participants de l’Estudi Alfa + del BBRC, impulsat per la Fundació La Caixa. Aquests participants tenen entre 45 i 75 anys, i majoritàriament són descendents de persones amb Alzheimer. No tenen alteracions cognitives, però sí que alguns d’ells presentaven biomarcadors associats a la fase preclínica de la malaltia.

Amb les àmplies dades que tenen dels participants, a qui periòdicament el BBRC sotmet a proves clíniques, d’infermeria, neuroimatge i coneixement, els investigadors han pogut analitzar la presència d’aquests nous biomarcadors de la proteïna tau i contrastar-la amb mesures d’altres biomarcadors en mostres de líquid cefalorraquidi, sang i proves de neuroimatge, com la tomografia per emissió de positrons.

Notícies relacionades

Els resultats de la investigació revelen que els biomarcadors p-tau181, p-tau217 i p-tau231 serveixen per detectar la fase preclínica de l’Alzheimer, fins i tot quan només es produeixen canvis molt subtils en la patologia de la proteïna beta-amiloide. De la mateixa manera, aquests biomarcadors són capaços de diferenciar els participants amb patologia amiloide dels que no en tenen.

El primer autor de l’estudi, Marc Suárez Calvet, del BBRC, ha remarcat que el biomarcador detectat en sang «pot canviar els pròxims anys la pràctica clínica, ja que permetrà millorar el diagnòstic dels pacients d’Alzheimer, tant en la fase asimptomàtica com en la simptomàtica».