investigació catalana

Les persones que respiren aire contaminat tenen més risc de patir Alzheimer

Les persones més exposades a diòxid de nitrogen i partícules en suspensió de l'aire presenten una atròfia cerebral més marcada i menys gruix cortical

Al contrari, van observar que els que estan més en contacte amb zones verdes tenien un gruix més gran al còrtex de determinades àrees del cervell

contaminacionok

contaminacionok

3
Es llegeix en minuts
Efe

Les persones més exposades a la contaminació atmosfèrica presenten alteracions cerebrals en regions afectades en l’Alzheimer, cosa que les fa més vulnerables a aquesta malaltia, segons un estudi liderat pel Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC) de la Fundació Pasqual Maragall i l’Institut de Salut Global (ISGlobal) de Barcelona.

L’estudi, que publica la revista ‘Environment International’, també ha detectat que més exposició a zones verdes és beneficiós, ja que genera un gruix més gran al còrtex de determinades àrees cerebrals que els confereix més resiliència a la malaltia.

La investigació dels dos centres impulsats per La Caixa ha comprovat que les persones més exposades a diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de l’aire de menys de 10 micres de diàmetre (PM10) presenten una atròfia cerebral més marcada i menys gruix cortical en àrees específiques del cervell que es veuen afectades en la malaltia d’Alzheimer.

«Aquests resultats van en línia amb els estudis científics recents que demostren que la contaminació de l’aire té un impacte nociu al cervell i està relacionada amb la incidència de demències», ha explicat Marta Crous-Bou, primera autora de l’estudi i col·laboradora científica del BBRC. 

«El nostre estudi aporta per primera vegada evidència sobre l’impacte negatiu que la pol·lució de l’aire pot tenir en zones del cervell estretament vinculades a la malaltia d’Alzheimer en persones de mitjana edat sense problemes cognitius», ha afegit.

L’estudi, liderat pel grup d’Investigació Clínica, Biomarcadors i Factors de Risc que dirigeix José Luis Molinuevo en el BBRC, ha tingut el finançament de la Fundació La Caixa, i també hi han col·laborat el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES), el CIBER d’Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i el CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN).

La recollida de dades per a la investigació es va dur a terme entre el 2013 i 2014 sobre 958 participants cognitivament sans de l’Estudi Alfa del BBRC, residents durant almenys tres anys al mateix domicili a la ciutat de Barcelona.

Per calcular el nivell d’exposició dels participants als gasos i partícules contaminants, investigadors de l’ISGlobal, dirigits per Mark J. Nieuwenhuijsen, van utilitzar dades recollides a Barcelona en el projecte europeu ESCAPE i les van creuar amb les direccions dels participants. 

Paral·lelament, gràcies a les proves que es van fer un subgrup de participants de l’Estudi Alfa en la ressonància magnètica, els investigadors del BBRC van analitzar les àrees cerebrals que més es veuen afectades en l’Alzheimer i les van comparar amb l’exposició a la contaminació ambiental. 

Així, van detectar que els barcelonins més exposats a la pol·lució de l’aire presentaven un gruix cortical inferior i una atròfia cerebral més marcada respecte als participants menys exposats i, al contrari, van observar que els més exposats a zones verdes tenien un gruix més gran al còrtex de determinades àrees cerebrals. 

Per tant, segons el treball, aquestes persones presenten més resiliència a l’Alzheimer que els participants més exposats als contaminants NO i PM10, que provenen principalment de la combustió de carburants dels vehicles i de les plantes industrials.

A més de mesurar l’impacte de la contaminació de l’aire i de les zones verdes en l’estructura cerebral, els investigadors també van analitzar l’impacte d’aquests dos factors i del soroll en el rendiment cognitiu, però no van trobar resultats significatius.

Notícies relacionades

Els investigadors del BBRC han presentat en l’Alzheimer’s Association International Conference els resultats de noves anàlisis fetes en l’estructura cerebral global dels participants que demostren que hi ha alteracions a la substància blanca i grisa de les persones més exposades als contaminants.

El director del Programa de Prevenció de l’Alzheimer del BBRC i coautor de l’estudi, José Luis Molinuevo, ha assegurat que «la contaminació és un factor de risc més de l’Alzheimer, ja que la seva exposició sostinguda en el temps pot fer el cervell més vulnerable i facilitar el desenvolupament del deteriorament cognitiu associat a la malaltia».