crisi sanitària

Brussel·les insta a aprovar nous fàrmacs anti-Covid

  • La Comissió Europea vol tres tractaments nous per a l’octubre i cinc abans que acabi el 2021

  • La nova estratègia inclou, igual que amb les vacunes, la negociació de compres conjuntes

Es llegeix en minuts

Fins ara l’Agència Europea del Medicament (EMA) només ha autoritzat un fàrmac per tractar la Covid-19: el tractament antiviral remdesivir. L’objectiu de la Comissió Europea és aconseguir l’autorització de tres fàrmacs nous més per al mes d’octubre i dos més abans que acabi el 2021. Per a això, ha presentat aquest dijous una nova estratègia que preveu invertir 90 milions d’euros per finançar projectes d’investigació, assajos clínics, anàlisis de noves opcions terapèutiques i cadenes de subministrament.

«Les vacunes salven vides, però encara no poden erradicar la Covid-19. Si volem limitar les hospitalitzacions, accelerar els temps de recuperació i reduir la mortalitat, hem de donar un fort impuls als tractaments. Els pacients d’Europa i d’arreu del món haurien de tenir accés a medicaments contra la Covid-19», argumenta la comissària de sanitat, Stella Kyriakides. Fins ara l’EMA només ha autoritzat la comercialització a la UE d’un tractament, mentre que manté l’avaluació contínua de tres més i ha emès l’avaluació científica de 57 tractaments en desenvolupament.

El nou pla de Brussel·les inclou accions i objectius concrets: aconseguir tres fàrmacs nous per a l’octubre del 2021 i dos més per a finals d’any, a més de set revisions contínues de fàrmacs per a finals d’any, en funció dels resultats de la investigació i el desenvolupament. Igual que amb l’estratègia centralitzada de compra de vacunes, la intenció de la Comissió és negociar contractes en nom de la UE per a l’adquisició dels fàrmacs que obtinguin l’autorització de l’EMA abans de finals d’any de manera que els Vint-i-set n’aconsegueixin un accés ràpid mitjançant terminis administratius més curts.

90 milions de finançament

En matèria d’R+D+I, l’estratègia preveu invertir 90 milions d’euros en estudis de població i assajos clínics per establir vincles entre els factors de risc i els resultats sanitaris amb l’objectiu d’aconseguir informació útil per a pacients que pateixen Covid persistent. El pla també preveu crear d’aquí al mes de juliol un accelerador de la innovació pel que fa a les opcions terapèutiques que donarà suport als tractaments més prometedors en totes les fases, des de la investigació preclínica fins a l’autorització de la comercialització. La idea és establir una cartera d’almenys 10 opcions i determinar el juny del 2021, com a molt tard, quines són les 5 més prometedores.

Notícies relacionades

La nova estratègia també preveu accelerar l’aprovació d’assajos clínics. Per a això, Brussel·les destinarà un total de 7 milions a generar millors dades sobre la seguretat d’assajos clínics i a avaluacions ràpides. A més, destinarà 5 milions a l’anàlisi de possibles fàrmacs, capacitats de producció i cadenes de subministrament i 40 milions més per recolzar la fabricació i distribució dels nous tractaments.

«La situació de moltes unitats de cures intensives a tot el continent continua sent crítica. Hem de dirigir els nostres esforços tant a les vacunes com a les opcions terapèutiques, perquè són dues vies potents i complementàries per lluitar contra la Covid-19», afirma el vicepresident per a la Promoció del Mode de Vida Europeu, Margaritis Schinas.