En menors de 60 anys
Sanitat retarda la decisió sobre la segona dosi d’AstraZeneca, segons la Comunitat de Madrid
La Comissió de Salut Pública decideix esperar almenys quatre setmanes a què conclogui l’assaig clínic sobre la possibilitat que els menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca rebin una segona dosi de Pfizer

Els menors de 60 anys vacunats amb una primera dosi d’AstraZeneca, uns 2,1 milions de persones, majoritàriament treballadors essencials, hauran d’esperar almenys quatre setmanes més per saber si rebran una segona punxada d’aquest sèrum, o seran vacunats en segon terme amb Pfizer o no rebran cap dosi de reforç. Segons ha avançat el viceconseller de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, Antonio Zapatero, la Comissió de Salut Pública ha decidit esperar aquest termini perquè acabi l’assaig clínic posat en marxa per l’Institut Carlos III per provar l’eficàcia que aquest col·lectiu rebi una segona punxada de Pfizer.
Aquesta era l’opció per la qual havia apostat públicament la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va assegurar dimecres, després del Consell Interterritorial, que «podria valer la pena esperar» a l’assaig clínic per prendre una decisió sobre aquest col·lectiu. «És una decisió complexa, la posició dels països indica que hi ha un debat obert a Europa. L’EMA ha donat una opinió, no ha tancat la discussió. L’EMA diu que no hi ha evidència científica. Això és just el que estem intentant fer nosaltres. Tenir més informació per prendre la millor decisió des de la màxima seguretat. És una decisió difícil i complexa, fins i tot les persones expertes tenen les seves opinions. Crec que cal esperar», va argumentar.
I, conscient de la inquietud que pot estar patint aquest grup, un dels primers que l’estratègia va definir com a diana, va voler llançar-los un missatge de tranquil·litat, perquè només amb la primera dosi la vacuna ja té una eficàcia contra la Covid del 76%.
El Ministeri de Sanitat ha informat precisament aquest divendres que ja ha acabat el reclutament dels 600 voluntaris que formaran part de l’assaig clínic que es portarà a terme a cinc hospitals, coordinat per l’Institut Carlos III, amb la previsió que els primers resultats estiguin a mitjans de maig.
Si bé, el 4 de maig venç el període de 12 setmanes entre dosi que marca la fitxa tècnica d’AstraZeneca per als primers vacunats a Espanya, ja que el primer lot va començar a administrar-se el 9 de febrer en sanitaris i treballadors essencials menors de 55 anys. La seva immunització va quedar als llimbs quan Salut Pública va desaconsellar-ne l’ús en menors de 60 anys arran que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va confirmar l’existència d’un «possible vincle» del fàrmac amb casos molt poc freqüents de trombosi amb baixada de plaquetes.
Les opcions
Notícies relacionadesLes opcions que ha estudiat la Comissió de Salut Pública són: completar la pauta amb AstraZeneca en el temps que marca el seu prospecte, que és l’opció recomanada per l’EMA i per la qual s’han decantat països com Itàlia, on està recomanada per a majors de 60 anys i menors de 80, si bé està administrant la segona dosi als ja vacunats amb una primera independentment de l’edat.
Una altra alternativa estudiada és la d’inocular-los el sèrum anglosuec, però dilatant les 12 setmanes entre dosis: hi han optat països com Irlanda, que ha ampliat la pauta a les 16 setmanes, mentre espera més evidència científica. I finalment sobre la taula ha estat la possibilitat de barrejar marques, com està fent ja a França, Finlàndia, Alemanya o Suècia.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya