L’Eurocambra exigeix que els PCR del certificat Covid també siguin gratuïts

Els eurodiputats reconeixen la utilitat del document per impulsar la lliure circulació però expressen els seus dubtes davant el document aprovat pel Consell

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La majoria dels grups de l’Eurocambra defensen la creació de certificats de Covid-19 que ajudin a recuperar la lliure circulació de persones i la mobilitat a la Unió Europea aquest estiu. No obstant, hi ha dos elements en l’acord tancat pels governs de la UE que generen dubtes i problemes: els tests PCR vinculats al document, els quals, igual com les vacunes, consideren que han de ser gratuïts, i la possibilitat que els Estats membres puguin imposar restriccions addicionals, com per exemple quarantenes, també a les persones que viatgin amb el certificat.

«El certificat ha de ser gratuït i els tests PCR també perquè el seu preu és prohibitiu en alguns Estats membres i no pot ser que tingui un preu prohibitiu i, per tant, discriminatori, un test que és obligatori. Els Estats membres tampoc poden imposar mesures restrictives addicionals», ha resumit l’eurodiputat socialista i ponent de l’informe de l’Eurocambra, Juan Fernando López Aguilar, durant un debat aquest dimecres. Segons l’exministre socialista, el document ha de servir per acabar amb «la situació caòtica de la que venim, amb mesures aleatòries i discriminatòries entre si» i només per garantir els viatges transfronterers.

Una vegada que l’Eurocambra pacti la seva posició –el resultat del vot es coneixerà a primera hora d’aquest dijous– els negociadors de la cambra i del Consell podran posar en marxa les negociacions interinstitucionals amb un objectiu: aconseguir un acord que permeti activar el certificat al juny. «Compartim l’opinió que els tests han de ser assequibles per a tots els ciutadans però les qüestions lligades al reemborsament de les despeses mèdiques, com és el cas dels tests de coronavirus, són competència dels Estats membres. És un tema complex», ha justificat el comissari de justícia, Didier Reynders.

Dubtes i crítiques

Malgrat aquesta justificació, han sigut molts els eurodiputats que han insistit que aquest tipus de proves han de ser gratuïtes perquè «en cas contrari no hi haurà igualtat», ha recordat la liberal holandesa Sophie in’tVeld, que ha demanat «creativitat» en la recerca de solucions perquè garantir la lliure circulació és «un dret» i no un privilegi. «Han de ser accessibles en les mateixes condicions que la vacuna», ha reclamat per la seva banda l’eurodiputada de Ciutadans Soraya Rodríguez.

Notícies relacionades

«L’accessibilitat de les proves de la Covid-19 no està coberta pel mandat del Consell. No obstant, el Consell i els Estats membres són conscients de la importància d’eliminar el cost i facilitar les proves», ha respost la secretària d’estat d’assumptes europeus portuguesa i presidència de torn de la UE, Ana Paula Zacarías, deixant clar que l’última paraula sobre el preu dels tests la tenen els governs. A molts eurodiputats també els preocupa la protecció de dades i algun ha reclamat el canvi de nom per substituir la proposta de la Comissió –certificat verd digital– per ‘Certificat UE-Covid’.

En tot cas la majoria sí que estan d’acord en el gran objectiu del document: certificar que qui el posseeixi està vacunat contra la Covid-19, té anticossos perquè ha passat la malaltia o ha superat un test PCR amb resultat negatiu. «Si podem complir a nivell polític, la solució tècnica estarà llesta a temps. Si no ho fem, correm el risc de fragmentació a tot Europa amb una multitud de solucions nacionals possiblement incompatibles», ha alertat Reynders sobre la necessitat de trobar una solució acceptable per a tothom que permeti viatjar «amb seguretat i sense discriminació».