Acord bilateral

Permès el desplaçament justificat entre Andorra i Catalunya

  • La Generalitat i el Govern d’Andorra acorden la lliure circulació per la frontera entre els dos països malgrat les restriccions de mobilitat internes a Catalunya.

  • Les autoritats demanen que es tracti només de desplaçaments necessaris i que s’evitin la sortides d’oci. Els andorrans que arribin a Cataluya no podran moure’s de la seva comarca de destinació.

1
Es llegeix en minuts

Tots els ciutadans andorrans que s’hagin de desplaçar a qualsevol municipi de Catalunya per motius justificats ho podran fer sense cap problema. I viceversa. Després de l’acord al qual van arribar la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Andorra ahir divendres, la mobilitat a través de la frontera és lliure per als residents dels dos territoris.

Els residents d’Andorra poden desplaçar-se a Catalunya complint, una vegada arribats a destinació, les normes sanitàries d’aplicació; només es podrà saltar el confinament comarcal per anar i tornar d’Andorra, però no durant l’estada a Catalunya. De la mateixa manera, els residents de Catalunya poden desplaçar-se a Andorra, i passar per diferents comarques en la itinerància; tant per a uns com per als altres s’haurà d’emplenar el certificat d’autoresponsabilitat.

Notícies relacionades

Alhora, els dos governs fan la «recomanació ferma» d’evitar els desplaçaments si no és per motius justificats i dins dels nuclis de convivència o bombolles habituals, ha dit el cap del govern andorrà Xavier Espot. «Una cosa és el que està permès i l’altra el que és raonable», ha manifestat, fent una crida a la prudència i desaconsellant els viatges d’oci.

Aquest acord entre Catalunya i Andorra es produeix després del conflicte previ a Setmana Santa en què va intervenir el Govern de Pedro Sánchez. Mentre la Generalitat no permetia el creuament de fronteres, va ser l’executiu espanyol qui va acordar amb l’andorrà el permís per fer-ho. Es recorda que el desplaçament ha d’estar justificat en els dos supòsits, tant si es va a Andorra com si es ve d’allà.