Tensions internes

Les discrepàncies al Govern presideixen les decisions sobre la Covid

  • Els límits del confinament i l’obertura de sectors econòmics, motius de topades periòdiques

zentauroepp54150139 alba verges200717130647

zentauroepp54150139 alba verges200717130647 / Marta Perez

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’actual restricció de mobilitat comarcal decretada pel Govern per la situació de la pandèmia genera un altre tens debat dins de l’Executiu de coalició. Des de l’inici de la pandèmia, tal com testifica l’insòlit i contundent llibre de l’expresident Quim Torra, la batalla interna ha sigut una constant, entre la Conselleria de Salut i altres companys de gabinet d’ERC, i els representants de Junts, que han reclamat sovint mesures de suport als sectors econòmics afectats i una certa permissivitat. Entre els quals, un Torra que –fins i tot a crits– ha carregat contra els seus propis consellers apel·lant sempre al dret a la vida sense atendre sovint a raons. Tot això amb diferents matisos que fins i tot han desbordat la dinàmica de partits.

En l’actual episodi, una part del Govern defensa amb claredat les vegueries i no les comarques com a unitat de confinament. Argumenten que si Barcelona reclama que es confini a la ciutadania al marc més ampli de l’àrea metropolitana, altres territoris de Catalunya també mereixen la seva singularitat i permetre el moviment dins de la vegueria (les vegueries són set: Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Catalunya central, Pirineu i Terres de l’Ebre), que facilitaria l’intercanvi de mercaderies i el desplaçament lògic que realitzen molts ciutadans i permetria, com en el cas de l’àrea metropolitana, evitar la concentració ciutadana excessiva.

Protecció civil admet el debat

Segons fonts del Govern, aquest mateix divendres hi ha hagut debat al respecte. I si bé formalment Salut afirma que no hi ha res al respecte, el cert és que fins i tot el subdirector de protecció civil, Sergio Delgado, admetia a Catalunya Ràdio que el debat està obert. «La meva posició no és ni una ni una altra. És posar sobre la taula pros i contres: el confinament comarcal, en el cas del Barcelonès, provoca com és evident que tres de les quatre ciutats més grans en població no puguin sortir d’aquest espai, si l’ampliem a un concepte més ampli, afavoreix la sortida i l’entrada; s’han d’ajustar aquests pros i contres a les necessitats sanitàries i a l’impacte socioeconòmic».

En el debat salut-economia –per a molts un fals dilema–, la consellera Alba Vergés ha actuat clarament en contra de les posicions aperturistes que ha encapçalat obertament la titular de la presidència, Meritxell Budó, que ha proposat –i després rectificat– l’obertura nocturna de bars i restaurants. Vergés l’ha esmenat públicament.

Notícies relacionades

L’estira i arronsa ha sigut constant i ha incorporat també la posició del titular d’Empresa, Ramon Tremosa, clarament favorable de plantejar una visió generosa de les restriccions. Després de la inhabilitació de Torra, el Govern en funcions fa equilibris en públic per no mostrar preferència per una o una altra tendència.

Els integrants de l’Executiu afirmen que les discussions són –a diferència de l’etapa de Torra– civilitzades, però uns i altres no dubten a utilitzar la palanca mediàtica per intentar forçar una decisió que sempre s’acaba prenent amb l’escut dels experts com a argument.