La pandèmia a Catalunya

Catalunya no vacunarà aquest divendres, però sí el cap de setmana i dilluns

Salut rep aquest dijous 160.000 dosis d’AstraZeneca del milió que arriben a Espanya

Argimon descarta noves restriccions abans del 9 d’abril, quan vencen les actuals

Catalunya no vacunarà aquest divendres, però sí el cap de setmana i dilluns
3
Es llegeix en minuts

Aquest dijous arriben a Espanya un milió de dosis de la vacuna d’AstraZeneca. D’aquestes, 160.000 corresponen a Catalunya i arribaran a la comunitat aquest divendres. És per això que Salut no vacunarà aquest divendres, però sí dissabte, diumenge i dilluns de Pasqua, segons ha explicat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una entrevista conjunta a Catalunya Ràdio amb el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós.

En l’entrevista, Argimon ha destacat el bon ritme de vacunació d’aquesta setmana a Catalunya: dimarts es van vacunar gairebé 60.000 persones; una xifra rècord en un dia que es va tornar a superar dimecres amb 77.000 vacunats. I ha augurat que la setmana vinent el ritme continuarà creixent. El secretari de Salut Pública ha detallat que de les 160.000 vacunes se n’administraran unes 100.000 en els pròxims dies, mentre que la resta es reservaran per a segones dosis.

Al llarg de la setmana, Argimon s’havia mostrat partidari d’administrar totes les vacunes disponibles durant els dies laborals de Setmana Santa per poder donar descans als sanitaris, però l’arribada d’aquesta partida, que estava prevista per dilluns però «es va esborrar», ha canviat els plans del departament. «Arribaran durant divendres i es començaran a distribuir. Es rebran dissabte al matí i s’administraran dissabte, diumenge i dilluns», ha concretat Argimon.

Ha tornat a lamentar els continus retards i canvis en les arribades de vacunes: «Aquesta partida [la d’AstraZeneca] havia d’arribar dilluns i arribarà divendres. Benvinguda sigui. Però tot això sempre és, per dir-ho d’alguna manera, un calvari, no saps mai res, és molt difícil de programar i de planificar», ha dit.

S’ha referit també a les actuals restriccions per coronavirus a Catalunya i ha assenyalat que no hi haurà canvis abans del 9 d’abril, data en què vencen les actuals mesures. El Procicat les revisarà uns dies abans i en funció de l’evolució epidemiològica del virus decidirà si les endureix o no. El Govern ha obert la porta a endurir les restriccions si les dades continuen evolucionant negativament.

Per la seva banda, Padrós ha posat èmfasi en la necessitat que arribin «moltes vacunes». «Ens agradaria, i és factible, que hi hagués un subministrament important, regular i constant. Això ho faria tot més fàcil», ha remarcat en un moment en què l’OMS ha denunciat la «inacceptable» lentitud de les campanyes de vacunació a Europa. Als EUA, en 58 dies s’han vacunat 100 milions de persones i el país aspira a posar 200 milions de dosis abans del maig, xifres molt superiors a les de la UE.

Notícies relacionades

El president dels metges de Barcelona també ha alertat del risc d’una quarta onada del coronavirus i s’ha mostrat partidari d’endurir restriccions si els indicadors epidemiològics no milloren.

A la mateixa emissora, Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, ha sigut més contundent i ha reclamat al Govern que prengui mesures per evitar una quarta onada. Ha qüestionat que el confinament comarcal sigui la mesura clau. Així, s’ha preguntat si és eficaç que, respectant el confinament comarcal, hi hagi aglomeracions de gent en punts concrets. Seria més útil, ha dit, que la gent es pogués moure però que no s’aglomerés en punts concrets.