Lluita contra el coronavirus

Salut Pública revisa l’estratègia de vacunació per aprofitar les dosis

  • L’administració d’AstraZeneca ha estat nou dies paralitzada i han arribat un milió de vacunes de Pfizer

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió de Salut Pública es reuneix aquest dimarts per elaborar una nova proposta que adapti l’estratègia i els grups de vacunació al romanent de dosis disponibles aquesta setmana, que ascendirà a prop més d’1,9 milions de sèrums.

El director del Centre d’Alertes i Emergències Sanitàries (CAUS), Fernando Simón, durant la roda de premsa del seguiment de la pandèmia ha destacat aquest dilluns que l’objectiu serà «aprofitar les vacunes al màxim i utilitzar-les per als grups més vulnerables» davant la Covid-19.

Aquest dilluns Espanya ha rebut un lot de prop d’un milió de vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna, el repartiment del qual es farà aquests dies i s’afegirà a les vacunes que Espanya ha acumulat després de la paralització, durant nou dies, en l’administració d’AstraZeneca.

L’estratègia de vacunació està organitzada des del passat mes de febrer per edats i no per col·lectius professionals, i fins ara s’han definit quatre grans grups: majors de 80 anys que no viuen en residències (els residents en aquests centres ja es van immunitzar en la primera fase del pla); de 70 a 79 anys; de 60 a 69 anys (a continuació es vacunaran els menors de 60 anys amb condicions de risc de patir Covid) i, per acabar, el grup de 45 a 55 anys.

En la seva última reunió del 22 de març, la Comissió de Salut Pública va proposar ampliar la vacunació amb AstraZeneca fins als 65 anys (fins aleshores s’utilitzava aquest sèrum per a persones de fins a 55 anys), iniciativa que va ser posteriorment aprovada pel Consell Interterritorial de Salut, que aplega el Ministeri i les comunitats autònomes.

En aquests moments gairebé cinc milions de persones han rebut almenys una dosi de les tres vacunes que s’administren a Espanya, on l’evolució del pla d’immunització avança de manera asimètrica a cada territori. Així, pel que fa als més grans de 80 anys que no viuen en residències, algunes comunitats, com les Canàries i Castella i Lleó, han inoculat la primera dosi de Pfizer o Moderna a més del 60%, tot i que la taxa d’immunitzats amb la pauta vacunal completa és del 20%.

A grans territoris com Catalunya, per exemple, s’han vacunat el 36% dels més grans de 80 anys amb la primera dosi i només el 22% amb totes dues; tanmateix des de la setmana passada ja es vacuna el grup de 60 a 65 anys amb AstraZeneca. En aquesta mateixa comunitat, s’ha administrat la pauta completa necessària per a la immunitat al 75% del personal de les residències i al 75,6% dels professionals sanitaris que treballen en hospitals i en atenció primària.

Notícies relacionades

La Comunitat de Madrid inicia aquest dimarts la inoculació amb AstraZeneca al grup d’entre 60 i 65 anys i ha anunciat que té previst administrar fins a 150.000 vacunes durant la Setmana Santa.

En d’altres, com a Castella-la Manxa, el seu govern ha assegurat que dimecres tindrà vacunat tot el professorat, és a dir més de 21.000 docents.