Informe dels experts

L’OMS veu «extremadament improbable» que el coronavirus sortís d’un laboratori

«Totes les hipòtesis estan sobre la taula», ha assenyalat el director general de l’organisme sobre l’origen del patogen

L’OMS veu «extremadament improbable» que el coronavirus sortís d’un laboratori
3
Es llegeix en minuts

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va avançar dilluns que aquest dimarts es publicarà l’informe final sobre les conclusions de la missió d’experts internacionals a la Xina per esbrinar l’origen del SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19.

En una roda de premsa, Tedros va explicar que l’informe va ser enviat aquest dilluns als estats membre de l’OMS, perquè l’analitzin de cara a la reunió que tindran aquest dimarts per discutir el seu contingut» i els «pròxims passos» que cal prendre en la recerca dels orígens de la Covid-19.

Després d’aquesta reunió amb els mandataris internacionals, el document es publicarà a la pàgina web de l’OMS i, posteriorment, se celebrarà una roda de premsa per detallar-ne les descobertes. Com a avanç, Tedros va assenyalar que «totes les hipòtesis estan sobre la taula i que justifiquen realitzar nous estudis».

L’agència Associated Press va publicar aquest dilluns un esborrany de l’informe, que conclou que l’escenari més probable és que la transmissió del virus des dels ratpenats als humans es produís a través un tercer animal. Així mateix, s’estableix que la teoria que es va escapar d’un laboratori és «extremadament improbable». De la mateixa forma, el document recull que «actualment no es pot extreure cap conclusió ferma sobre el paper del mercat de Huanan en l’origen del brot, ni sobre com es va introduir la infecció al mercat».

Si es confirma que aquest esborrany és l’informe final, les conclusions de l’equip d’experts sobre el terreny a la Xina són similars a les exposades en una roda de premsa des de Wuhan després de finalitzar la seva missió.

En aquesta compareixença, a principis de febrer, Peter Ben Embarek, especialista en Seguretat Alimentària i Malalties Animals de l’OMS i president de l’equip de recerca a Wuhan, va explicar que s’estudien «quatre hipòtesis» sobre com el virus de la Covid-19 va saltar als humans. En primer lloc, el salt directe d’un animal a un humà; la segona, del ratpenat i a través d’espècies animals intermediàries, amb un segon animal involucrat que fos «potencialment més pròxim als humans, en què el virus s’adapta fàcilment i salta als humans».

La tercera teoria, que també va ser defensada per Liang Wannian, cap del panel d’experts de Covid-19 del Ministeri de Salut xinès, és la possibilitat que els productes congelats actuessin com a superfície de transmissió del virus a la població humana o vies de transmissió relacionades amb l’alimentació.

«Les nostres descobertes inicials suggereixen que la via de l’animal intermedi és la més probable i la que requerirà més estudis més específics», va assenyalar Embarek, tot i que reconeixent la validesa que el virus podria haver-se transmès per la via de la cadena de fred.

Notícies relacionades

«Continuem treballant amb la hipòtesi que podria haver sigut introduït per una persona infectada i que després s’estengués a altres persones al mercat. Però també podria ser a través de la introducció d’un producte. Entre els productes més interessants hi havia els animals salvatges de granja congelats. Se sap que algunes d’aquestes espècies són susceptibles a aquest tipus de virus», va afegir Embarek.

L’equip va arribar el 14 de gener a Wuhan, considerada com la ciutat epicentre de la pandèmia, i, després de dues setmanes de quarantena, va visitar llocs com el mercat a l’engròs de mariscos de Huanan, on es va produir el primer grup d’infeccions conegut, així com l’Institut de Virologia de Wuhan, en què s’investiga amb diversos tipus de coronavirus. Segons les seves conclusions, encara no és possible determinar com es va introduir el virus de la Covid-19 al mercat de Huanan, però asseguren que estava ja circulant per altres punts de la ciutat en aquelles dates, almenys des de l’octubre o novembre.