Informe d’experts

La transmissió de coronavirus a l’home per un animal intermedi és una hipòtesi probable

És «extremadament improbable» que el patogen es degui a un accident en un laboratori, segons un document de la missió conjunta de l’OMS i experts xinesos

murcielago

murcielago

2
Es llegeix en minuts

La transmissió a l’home del virus de la Covid-19 a través d’un animal és una hipòtesi «entre probable i molt probable», però és «extremadament improbable» que el coronavirus es degui a un accident en un laboratori, segons un informe de la missió conjunta de l’OMS i experts xinesos.

La versió final d’aquest esperat informe, del qual l’AFP ha obtingut una còpia, confirma les primeres conclusions que els experts van presentar el 9 de febrer a Wuhan, a la Xina, quan van acabar la seva missió de quatre setmanes.

Els experts s’inclinen per la teoria fins ara acceptada que el virus es va transmetre d’un primer animal, probablement, un ratpenat, a l’home, via un altre animal que va actuar com a intermediari i que encara no ha sigut identificat.

No obstant, la possibilitat d’una transmissió directa entre l’animal inicial i l’home és encara considerada entre «possible i probable» en aquest informe. 

Els experts tampoc van descartar la possibilitat que el virus arribés en carn congelada, una idea que Pequín defensa», considerant que és una cosa «possible».

L’informe confirma, per tant, que segueixen endavant els estudis sobre la base d’aquestes tres hipòtesis, però descarta la idea que el virus arribés a l’home després d’un error o accident en un laboratori.

El govern de l’expresident nord-americà Donald Trump havia acusat l’Institut de Virologia de Wuhan, que investiga patògens molt perillosos, d’haver deixat escapar el coronavirus, de manera voluntària o involuntària.

Els experts afirmen que no van estudiar la possibilitat d’un acte deliberat d’aquest tipus i que consideren «extremadament improbable» la hipòtesi d’un accident.

Aquesta missió internacional d’experts sobre els orígens del virus, considerada crucial per lluitar contra aquesta pandèmia i contra d’altres en el futur, va tenir molts problemes per concretar-se a causa de la reticència de les autoritats xineses a l’hora de rebre aquests experts mundials.

Al seu informe, els experts van considerar, a més, que, tenint en compte les informacions sobre certs animals «com a receptors intermediaris de malalties és necessari realitzar altres investigacions, incloent-hi una zona geogràfica més gran» a la Xina i en altres regions. 

Notícies relacionades

Els experts assenyalen, a més, que els estudis portats a terme al mercat de Huanan de Wuhan i en altres mercats de la ciutat no van servir per trobar «elements que confirmessin la presència d’animals infectats».

«Hi ha d’haver investigacions en zones més àmplies i en un nombre més alt de països», conclou l’informe.