Crisi sanitària global

Experts de l’OMS comencen a Wuhan la investigació sobre l’origen de la Covid-19

  • El grup d’especialistes intentarà revelar el misteri d’on, quan i com va néixer la pandèmia

  • Les autoritats xineses han acceptat les indagacions sobre el terreny després de sis mesos de negociacions

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

L’equip de 14 experts internacionals de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han abandonat aquest dijous l’Hotel Jade de Wuhan, on han passat la quarantena que la Xina imposa a tots els arribats de l’exterior, per emprendre la més sensible missió científica del segle. De la delegació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’espera que aclareixi el misteri d’on, quan i com va néixer la pandèmia, que ha deixat més de dos milions de morts al món.  

Les càmeres han captat els experts de la missió de l’OMS pujant a un autobús que els esperava a la sortida de l’hotel. El vehicle s’ha dirigit a una destinació desconeguda a Wuhan, on la Covid-19 va irrompre a finals del 2019. Avui a la ciutat només les ubiqües mascaretes recorden que la pandèmia va passar per aquí. Els hospitals saturats, els cadàvers en bosses o els carrers deserts són un pàl·lid record a Wuhan després de vuit mesos sense contagis.

L’interès global per la comitiva contrasta amb el passotisme dels que van fer els deures. «No sé què hi trobaran un any després ni m’importa gaire si el virus va sortir d’aquí o no, però si torna sabrem com protegir-nos una altra vegada», assenyala la Lin, cambrera. També ha passat desapercebut aquesta setmana a Wuhan l’aniversari d’aquell inèdit tancament que mesos després reproduiria mig món. 

Distorsió geopolítica

 La dotzena llarga d’experts ha ocupat les dues setmanes amb videoconferències amb els seus col·legues xinesos, ja al terreny. De la seva col·laboració dependrà l’èxit i la credibilitat de la missió. Peter Daszak, viròleg nord-americà, ha revelat que l’equip xinès ha compartit aquests dies informació desconeguda fins ara. A la dificultat tècnica de trobar evidències en l’escena del crim un any després s’hi afegeix la distorsió geopolítica. Han sigut necessaris sis mesos de negociacions per perfilar una missió que a última hora va entorpir la trasbalsadora diplomàcia xinesa amb els visats o els tests positius de dos experts.  

Només han transcendit esbossos del calendari. Se sap que les investigacions s’hauran acabat d’aquí dues setmanes, quan el país abaixarà la persiana per les vacances de Cap d’Any, i que començarà pel mercat de Huanan. D’aquella llotja, que al seu dia oferia un zoològic gastronòmic i avui està amagat rere tanques, van arribar els primers infectats per una pneumònia misteriosa el desembre passat. L’hospital pròxim que els va acollir serà la segona parada. Està previst que analitzin les mostres de sang que rutinàriament emmagatzemava abans de l’explosió de la pandèmia per certificar si el virus circulava abans de la seva detecció.

Les conclusions que extreguin del mercat i l’hospital dictaran el camí sense restriccions. No es descarta que la investigació els porti a províncies o països del sud-est asiàtic, on abunden els ratpenats de ferradura. Ni tan sols que passi pel cèlebre laboratori virològic de màxima seguretat, pròxim al mercat, al qual l’anterior administració Trump va assenyalar com el bressol del virus, en contra de l’opinió del gremi científic.

Pequín ha transigit a la visita després d’haver-la prohibit durant mesos per entendre-la com una imposició nord-americana. També s’investigaran teories xineses igualment improbables, com l’arribada del virus a Wuhan a través d’aliments congelats. Peter Ben Embarek, líder de la delegació, ha aclarit que s’estudiaran fins i tot les hipòtesis remotes.  Serà complicat que aquesta missió trobi el «pacient zero» o l’animal intermedi que va passar el virus del ratpenat a l’home, però no serà estèril si serveix per acabar amb la rampant desinformació. 

Tests anals  

Notícies relacionades

 La premsa xinesa dedica menys espai a la delegació de l’OMS que al rebrot a Pequín i les províncies veïnes, que amenaça de tombar per segon any consecutiu les vacances del Festival de Primavera. La seva gravetat requereix tots els recursos i el Govern ha sumat a l’arsenal conegut els nous tests anals. Aquests van començar a utilitzar-se la setmana passada, segons la televisió estatal, en barris pequinesos afectats pel virus i en centres designats per a la quarantena.

La informació per ara és escassa i no han transcendit evidències gràfiques del procediment ni del material mèdic utilitzat. Li Tongzeng, doctor de l’Hospital Youan, ha aventurat que incrementaran la detecció dels infectats perquè el virus es manté més temps al recte que al tracte respiratori. La premsa oficial ha revelat que el seu ús no serà tan estès com el d’altres tests, perquè la seva tècnica, per motius que no ha aclarit, «no és convenient».