Immunització davant la Covid

La vacuna de Pfizer: ¿quins són els seus efectes secundaris i efectivitat?

  • Les reaccions adverses són d’intensitat lleu, tot i que més freqüents després de la segona dosi

  • Els assajos indiquen una eficàcia entorn del 95% i a la protecció òptima s’arriba set dies després de la segona punxada

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vacuna desenvolupada per la farmacèutica nord-americana Pfizer i la biotecnològica alemanya BioNTech va ser el primer antigen autoritzat per l’Agència Europea del Medicament (EMA) i s’administra a Espanya des del 27 de desembre, quan Araceli Rosario Hidalgo, de 96 anys i resident al centre de gent gran Los Olmos, a Guadalajara, va rebre la primera punxada. Però, ¿quins efectes secundaris s’ha demostrat que té i quina és la seva efectivitat davant la Covid?

¿Quins són els efectes secundaris?

La guia tècnica sobre aquesta vacuna, actualitzada pel ministeri de Sanitat el 18 de març, indica que les reaccions adverses més freqüents són dolor al lloc de la injecció en més del 80% dels casos, fatiga i sensació de cansament (més del 60%), cefalea (més del 50%), dolor muscular i calfreds (més del 30%), dolor d’articulacions (més del 20%) i febre i inflamació al lloc de la punxada (més del 10%).

El document indica que aquests efectes secundaris són més freqüents després de la segona dosi i la freqüència disminueix a mesura que augmenta l’edat.

¿Cal prendre paracetamol abans?

El Ministeri de Sanitat recomana prendre paracetamol abans de rebre la vacuna de AstraZeneca per mitigar-ne les reaccions adverses. Però no aconsella fer el mateix abans de rebre la punxada de Pfizer. A la guia tècnica esmentada diu que es podran «utilitzar tractament amb analgèsics i/o antipirètics (com paracetamol) per tractar els efectes secundaris». Però, «al no disposar de moment de dades sobre l’impacte d’aquesta medicació en la resposta immune, no es recomana ús profilàctic abans de la vacunació».

¿Quina és la seva efectivitat davant la Covid?

Els resultats dels assajos en voluntaris sense evidència d’infecció prèvia per SARS-CoV-2 indiquen una eficàcia del 95%. Al grup de 65 anys o més, l’eficàcia és del 94,7% i, en el de 75 anys o més, del 100%.

I l’eficàcia en participants amb o sense evidència d’infecció prèvia és del 94,6%. Tot i que la guia tècnica del Ministeri de Sanitat adverteix que «amb les dades disponibles no es pot assegurar la protecció òptima fins passats 7 dies de rebre la segona dosi».

¿Quina és la pauta de vacunació?

Després de la dilució, la vacuna de Pfizer s’administra per via intramuscular en una pauta de 2 dosis (de 0,3 ml) separades almenys per 21 dies. L’interval mínim perquè la segona dosi sigui vàlida és de 19 dies, segons Sanitat. I si la segona punxada es retarda més de l’interval establert, la indicació és administrar la segona dosi en aquell moment, «no és necessari reiniciar la pauta», indica el ministeri.

¿Quines són les contraindicacions?

L’antigen està contraindicat en persones que hagin presentat una reacció d’hipersensibilitat greu (de tipus anafilàctic) o una reacció al·lèrgica immediata de qualsevol gravetat a una dosi prèvia de vacuna de ARNm davant la Covid-19 o a algun dels components de la vacuna (incloent-hi polietilenglicol i polisorbat).

Per això, com a precaució, les persones amb antecedents d’al·lèrgia greu (anafilaxi) a altres vacunes o teràpies administrades per via intramuscular han de rebre informació sobre la possibilitat del risc de reacció al·lèrgica greu després de rebre la vacuna.

La guia tècnica indica, no obstant, que podran rebre la immunització les persones amb al·lèrgia a medicaments administrats per via oral (inclosa la del seu equivalent injectable), amb història d’al·lèrgies a animals, aliments, insectes, làtex o altres, així com les persones amb familiars amb al·lèrgies.