Iniciativa després de la mort de l’oncòleg

La família Baselga recapta fons per investigar la malaltia de Creutzfeldt-Jakob

Demana que en lloc d’enviar flors de condolença, facin donacions a la investigació neurodegenerativa a l’Hospital Clínic

1
Es llegeix en minuts

Els fills i la dona del prestigiós oncòleg Josep Baselga, mort als 61 anys víctima de la malaltia de Creutzfeldt-Jakob (CJD), han obert a través de la plataforma GoFundMe una recaptació de fons per investigar aquest poc conegut trastorn neurodegeneratiu d’avenç fulminant i mortal. Han demanat a tots aquells que hagin sentit la mort d’un dels líders mundials en la investigació del càncer que en lloc d’enviar flors, facin aportacions per investigar la malaltia que ha acabat amb la seva vida.

«Sentim moltes coses, profund dolor i tristesa entre elles, però també sentim una gran necessitat de crear consciència sobre CJD i l’impacte que té en les seves víctimes i les seves famílies. En lloc de flors, ens agradaria fer donacions per a la investigació neurodegenerativa a l’Hospital Clínic, amb l’esperança que algun dia, cap família més experimenti aquest immens dolor», expliquen a GoFundMe.

Notícies relacionades

Des que van obrir la campanya, el mateix diumenge en què va morir el doctor Baselga, la iniciativa supera ja els 100.000 euros recaptats.

Les persones diagnosticades amb la malaltia de Creutzfeldt-Jakob viuen una mitjana d’entre tres setmanes i sis mesos des de l’inici dels símptomes. Tot el que se sap sobre la malaltia és que comença quan una proteïna, per alguna raó desconeguda, es plega malament al cervell i es torna contagiosa. Aproximadament una persona de cada milió a l’any són diagnosticades amb CJD. Dels diagnosticats, el 10-15% adquireixen la malaltia genèticament, una petita minoria contrau la malaltia per contacte iatrogènic, cosa que significa que es van sotmetre a una cirurgia del sistema nerviós amb eines infectades, i una minoria encara més petita la contrau per menjar carn contaminada. Baselga, segons explica la família, patia d’un quart tipus de CJD, el més comú, anomenat CJD esporàdic.