La lluita contra la pandèmia

Frenada de vacunacions el cap de setmana a Catalunya: 188 en un dia

Els EUA immunitzen en dos dies sis milions de persones, gairebé el total de població catalana

Salut va rebre la setmana passada 163.440 dosis de vacunes i aquesta setmana en rebrà una xifra similar

3
Es llegeix en minuts

La campanya de vacunació contra el coronavirus avança a batzegades a Catalunya. Els equips de vacunació de la Conselleria de Salut només van administrar aquest diumenge 188 dosis de vacunes, el dia en què menys injeccions han posat des que es va iniciar el procés de vacunació, el passat 27 de desembre. Les comparacions són odioses, però les dades contrasten amb el ritme de vacunació en països com els EUA (sis milions de vacunats aquest cap de setmana, gairebé el total de la població de Catalunya) o del Regne Unit, 873.784 dosis en un dia.

A Catalunya, els equips de Salut han administrat fins ara 1.008.900 dosis de les tres vacunes disponibles contra la Covid-19, cosa que suposa que un 13,1% de la població catalana ja ha rebut una dosi o dues de l’immunogen. Segons les dades de la conselleria facilitades aquest dilluns, diumenge van inocular 188 dosis, 10 de les quals van ser primeres dosis i 178, segones. Del total de 1.008.900 dosis administrades des del 27 de desembre, 663.988 han sigut primeres inoculacions, un 8,6% de la població, i 344.912 persones, un 4,5 % del cens, ja estan immunitzades amb la pauta completa de les dues dosis.

L’arribada de vacunes no és problema: la setmana passada Catalunya va rebre 163.440 dosis de vacunes: 84.240 de Pfizer, 42.000 Moderna i 37.200 d’AstraZeneca. I aquesta setmana en rebrà un nombre similar de dosi.

Les d’AstraZeneca estan immobilitzades fins que dimecres que ve es reprengui la vacunació amb aquesta patent, que ha estat paralitzada uns dies per dubtes sobre la seva seguretat. Dijous l’Agència Europea del Medicament (EMA) va avalar la seguretat de la vacuna anglosueca i l’endemà, divendres, països com França, Alemanya o Itàlia van reprendre la vacunació. Davant la incomprensió de la comunitat científica, Espanya va decidir ajornar la decisió una setmana.

Mentre creixen les queixes de les famílies de persones de més de 80 anys que no viuen en residències per la lentitud en la vacunació d’aquest col·lectiu –n’hi ha que ni han rebut la trucada de Salut–, la Conselleria de Justícia ha informat que ja estan vacunats el 61% dels interns a les presons catalanes i el 80% dels seus funcionaris. Salut preveu vacunar la població de 70 anys a partir del 5 d’abril.

Accelerada als EUA i el Regne Unit

Altres països ja han premut l’accelerador amb la vacuna. Els Estats Units van aconseguir administrar per primera vegada més de tres milions de dosis de vacunes contra la Covid-19 en dos dies consecutius, segons les xifres oficials publicades diumenge. Els Centres per a la Prevenció i el Control de Malalties (CDC) van informar que 3,04 milions de dosis havien sigut administrades en 24 hores fins diumenge al matí, després dels 3,12 milions del dia anterior. La mitjana dels últims set dies és de 2,44 milions de dosis per dia, segons les seves xifres.

Notícies relacionades

Més a prop, al Regne Unit, aquest diumenge s’ha arribat al tercer rècord diari consecutiu de vacunacions: 873.784 dosis administrades en les últimes 24 hores. «En un sol dia hem vacunat l’equivalent al total de la població adulta de Liverpool, Southampton i Oxford juntes», va explicar el director executiu del Sistema Nacional de Salut, Simon Stevens, segons recull la cadena Sky News.

Més de 2,24 milions de britànics han rebut una dosi en els tres últims dies. En total, són més de 27,6 milions les persones que han rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19, mentre que més de 2,2 milions han sigut inoculades també amb la segona.