La lluita contra la pandèmia

L’EMA no veu més incidència de trombes en els vacunats amb AstraZeneca que en els no vacunats

L’EMA està «fermament convençuda» que la vacuna anglosueca té més beneficis que riscos

Diversos països, com Espanya, suspenen temporalment la vacunació «per precaució»

Vials labelled  Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine  and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo  in this illustration photo taken March 14  2021  REUTERS Dado Ruvic Illustration

Vials labelled Astra Zeneca COVID-19 Coronavirus Vaccine and a syringe are seen in front of a displayed AstraZeneca logo in this illustration photo taken March 14 2021 REUTERS Dado Ruvic Illustration / REUTERS / DADO RUVIC

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’Agència Europea del Medicament (EMA) segueix amb la seva investigació per determinar si hi ha relació entre la vacuna d’AstraZeneca i els casos de trombosi i embòlies registrats a la UE, segons ha explicat la seva directora executiva, Emer Cooke, en una roda de premsa en què ha remarcat que encara no han trobat evidències que l’injectable anglosuec estigui directament relacionat amb aquests incidents. «No hi ha evidències que les vacunes causessin aquests episodis», ha dit Cooke, que ha insistit que els casos registrats de trombes i embòlies en vacunats «no són més elevats que els registrats habitualment en població no vacunada».

La directora de l’EMA s’ha mostrat «fermament convençuda» que els beneficis de la vacuna d’AstraZeneca superen els possibles riscos. Cooke ha assegurat que l’EMA s’està prenent molt seriosament aquest afer, que està consultant amb experts en coagulació i que s’està analitzant cas per cas per veure si aquests trombes i aquestes embòlies són «una coincidència o un rar efecte secundari» . L’Agència es reunirà dijous per posar les dades sobre la taula i presentar una conclusió, i «immediatament» informarà sobre la seva decisió.

L’EMA va obrir aquesta investigació sobre la vacuna d’AstraZeneca després que nombrosos països, entre els quals Espanya, hagin suspès provisionalment la vacunació amb l’injectable anglosuec per diversos casos de trombosis i embòlies. La investigació pretén determinar «si la vacuna hi podria haver contribuït o si és probable que el succés es degui a altres causes».

L’EMA recordava dilluns que les decisions adoptades per diversos països de la UE s’emmarquen en una política de precaució, però insistia que el nombre de tromboembòlies notificat no és més gran que l’observat en la població general. «Els casos sobre coàguls de sang, alguns amb característiques inusuals com un baix nombre de plaquetes, han ocorregut en un nombre molt petit de persones que van rebre la vacuna. Hi ha molts milers de persones que desenvolupen coàguls de sang cada any a la UE per diferents raons» però «el nombre d’esdeveniments tromboembòlics en general en persones vacunades no sembla ser més gran que l’observat en la població general», afirmen.

Notícies relacionades

Bona part de la comunitat científica no veu motius per suspendre la vacunació amb AstraZeneca i considera més gran el risc que no s’agiliti la vacunació. Aquest mateix dimarts, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat no cedir al pànic i ha tornat a recomanar els països que compten amb aquesta vacuna que continuïn utilitzant-la per protegir les seves poblacions contra la Covid-19.

Per la seva banda, la farmacèutica ha descartat que la seva vacuna augmenti el risc de trombosis o embòlies. Fins ara s’han detectat 15 casos de trombosi i 22 d’embòlia pulmonar entre els 17 milions de vacunats a la Unió Europea i el Regne Unit durant els primers tres mesos de campanya «Aquesta xifra és molt inferior a la que s’esperaria que ocorregués de manera natural en una població», esgrimeix AstraZeneca.