La pandèmia a Catalunya

Catalunya espera fer crides massives a la vacunació abans d’agost

  • La consellera de Salut, Alba Vergés, estima que un 30% de la població estarà vacunada al juny

  • Assegura que a l’abril «canviarà l’escenari» amb l’arribada de més vacunes, inclosa la de Janssen

3
Es llegeix en minuts

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que al mes d’abril canviarà el panorama de la pandèmia a Catalunya amb l’arribada de més vacunes, inclosa la de Janssen, que suposarà una accelerada en el pla de vacunació. Vergés ha estimat, en una entrevista a RAC-1, que al juny un 30% de la població estarà vacunada i que abans d’agost, Salut espera poder fer crides massives a la vacunació a espais com el Camp Nou.

«Aquestes 8 pròximes setmanes podem canviar l’escenari: a partir d’abril arribaran moltes més vacunes, podrem vacunar molta més gent i si mantenim l’estabilitat podrem canviar d’escenari de cara a l’estiu», ha afirmat Vergés, que considera una «bona notícia la vacuna de Janssen: una sola dosi, informes de seguretat molt bons. Una dosi ens canvia molt el pla de vacunació. Janssen ens ajudarà molt, una dosi, un vacunat i te n’oblides». La previsió és que aquest injectable comenci a arribar a l’abril, segons l’acordat per la UE amb Johnson & Johnson.

Aquesta accelerada en el pla de vacunació ha portat la consellera a plantejar la xifra del 30% de vacunats al juny: «Si a l’abril arriben el doble de Pfizer i tenim més de les altres [AstraZeneca, Moderna i Janssen], ens plantem en un escenari d’augment de vacunats; del 8% d’ara a gairebé el 30% al juny. Més calor, més aire lliure i amb responsabilitat, ens proporciona un escenari més segur per anar a millor de cara a l’estiu», ha dit.

«Abans d’agost, esperem poder fer crides massives a la vacunació», ha afirmat. El Camp Nou és «una possibilitat» de lloc per portar a terme aquestes vacunacions. «Podria ser. Ja ho parlarem en el seu moment. Necessitem molts espais i que siguin estables o d’uns quants dies. I ja anirem veient com avisem la població. S’ha de fer de manera ordenada».

La consellera ha posat èmfasi en no tenir pressa amb aixecar restriccions. «Estem començant a sortir del túnel, però no podem fer revolts dins del túnel. No s’ha de tenir pressa per sortir. Estem cansats, però que córrer no ens faci perdre la feina feta. No ens la podem jugar», ha afirmat. Per això, ha dit que el Govern va de «setmana en setmana» i partint de l’evolució epidemiològica, es van prenent decisions. «No estarem tranquils fins que acabi tot. Intentem prendre decisions equilibrades entre la salut epidemiològica i la salut mental de la gent. Especialment ara, que la fatiga pandèmica és una realitat», ha dit.

Vergés s’ha referit a la novetat principal de les restriccions que entren en vigor aquest dilluns 15 de març, l’aixecament del confinament comarcal. Ha deixat clar que «aquestes sortides han de ser amb la teva bombolla» i «en les trobades amb altres bombolles han de ser amb la màxima precaució [mascareta, distància]». «La gent necessita poder sentir que poden recuperar alguna visita, que hi ha una mínima possibilitat de moviment», ha afirmat.

Notícies relacionades

La voluntat del Govern és que aquestes mesures, previstes per a 14 dies, es mantinguin més enllà del 28 de març. «Podem mantenir aquesta situació estable. La certesa absoluta no la tenim, però els informes dels experts ens marquen aquesta tendència», ha afirmat. ¿I sopar en un restaurant, quan? A aquesta pregunta la consellera ha respost que cal anar «pas a pas». «No hem d’especular amb mesures que la gent espera i vol. Hem de vigilar i parlar molt de bombolla», ha dit.

«La normalitat no tornarà»

Quan es compleix un any de la declaració de l’estat d’alarma a Espanya, Vergés ha ratificat el que ja va dir fa un any: «La normalitat no tornarà més». «És així. Això ens ha de fer canviar la nostra manera de funcionar. Aquella normalitat tan cega no la tornarem a tenir», i ha cridat a «treure aprenentatges» per, per exemple, «transformar el nostre sistema de salut a millor, posant recursos on sigui necessari. La vida serà diferent», ha dit.