Consell Interterritorial
Sanitat proposa que les restriccions de Setmana Santa comencin el pont de sant Josep
El pla serà debatut dimecres amb les autonomies i pretén que les restriccions s’estenguin «entre el 17 i el 21 de març» a les regions que el 19 és festiu
Els epidemiòlegs demanen no flexibilitzar les mesures: «De com arribem al maig dependrà com estarem la resta de l’any»
El Ministeri de Sanitat ha proposat a les comunitats autònomes que les mesures plantejades en el pla per a la Setmana Santa s’estenguin al pont de sant Josep als territoris on sigui festiu. Segons la proposta d’acord a què ha tingut accés EL PERIÓDICO i que serà debatuda dimecres al Consell Interterritorial, les actuacions coordinades en salut pública s’estendran «entre el 17 i el 21 de març», a les autonomies on el pont és festiu, i entre el 26 de març i el 9 d’abril, que és el que ja s’havia pactat a la Comissió de Salut Pública la setmana passada.
En concret, el 19 de març és festiu a la Comunidat Valenciana, Extremadura, Galícia, la Comunitat de Madrid, Múrcia, Navarra i el País Basc. Totes aquestes regions ja tenen un tancament perimetral menys Madrid i Extremadura, per la qual cosa, en cas d’aprovar-se el pla, al ser d’obligat compliment, totes dues haurien de tancar les seves fronteres.
El conseller de Sanitat extremeny, José María Vergeles, ha apostat de fet aquest dimarts per «reduir la mobilitat» de cara als pròxims dies festius, amb la qual cosa previsiblement l’estratègia comptarà amb el vot a favor d’Extremadura. Però Madrid, al contrari, mai ha recolzat el tancament perimetral. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha reiterat avui que «tancar per tancar» li repugna i que ho considera un «abús de poder», però ha admès que acatarà les mesures que s’aprovin perquè Madrid «compleix escrupolosament les normes establertes i la llei».
Les Canàries i les Balears
La proposta inclou, a més, que tant les illes Canàries com les Balears segueixin obertes, tal com es va acordar al Nadal, a causa que els viatgers necessiten una prova PCR negativa per entrar. Les Balears eren més proclius a acceptar, en aquesta ocasió, el tancament; però les Canàries, més reticents. Al final, la proposta planteja exceptuar-les totes dues del pla en aquest àmbit.
Però, a més, el pla aprovat dijous passat a la Comissió de Salut Pública acordava que el toc de queda comenci a les 22.00 hores. Tot i que el nou esborrany obre la possibilitat que s’iniciï a les 23.00 hores, com també sol·licita Madrid, la decisió definitiva es prendrà en el Consell Interterritorial.
Passa el mateix amb les reunions. La proposta inicial era d’un màxim de quatre persones no convivents en espais públics i privats, tot i que el Govern admet que es pugui ampliar a sis persones als espais a l’aire lliure i que es prohibeixin les reunions als domicilis.
Així mateix, el document recomana «no abaixar el nivell d’alerta» en què es trobi cada comunitat autònoma des de 15 dies abans de Setmana Santa, és a dir, que no es puguin relaxar les restriccions des del 12 de març, «tot i que els indicadors siguin favorables». I és que, segons destaca la proposta de Sanitat, la velocitat de descens de la incidència «s’ha alentit», però algunes autonomies viuen una «situació d’altiplà en què no s’està produint cap descens».
Amb tot, la decisió final es prendrà demà en la reunió setmanal del Consell Interterritorial. Dijous passat, la comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial va donar el vistiplau al pla de la Setmana Santa proposat per Sanitat, així que en principi, el tancament de les diferents autonomies comptava amb el recolzament de totes les comunitats, excepte Madrid. També de Catalunya, amb un Govern que, no obstant, no ha descartat aquest dimarts la idea d’aixecar el tancament comarcal de la regió perquè la gent pugui anar a la segona residència i, fins i tot, deixar sortir i/o entrar per visitar familiars.
«Consolidar la baixada»
Notícies relacionadesEls experts sanitaris temen que la Setmana Santa impliqui una nova onada epidèmica, com va passar per Nadal. El portaveu de la Societat Espanyola de Salut Pública (Sespas), Ildefonso Hernández, demana «consolidar» la baixada del virus a Espanya abans d’aixecar les mesures. I rebutja de ple, en aquest diari, la possibilitat de portes obertes per Setmana Santa. «Jo no ho faria. Ara s’ha de planificar a llarg termini. No té sentit obrir per tornar a tancar. Si arribem en bones condicions al maig, seguirem bé la resta de l’any», diu Hernández. I insisteix: «Compte, no anem bé».
A Espanya està baixant des de fa dies la incidència de la Covid-19, però cada vegada a menor ritme i als països del voltant la pandèmia ha tornat a pujar a causa de la variant britànica. «Si ens quedem estables molt temps, tornarem a pujar», adverteix aquest epidemiòleg. I assenyala un punt important: «S’ha d’arribar a la vacunació –quan rebem les dosis massives, previsiblement a l’abril– en bona situació. Si hi ha molts contagis i molta pressió assistencial, crearem més tensió per vacunar», destaca. I, tot i que no veu malament que es permeti la mobilitat dins les comunitats, Hernández considera important que això no vagi «acompanyat» d’altres mesures que facilitin la «interacció social». «Jo seguiria limitant les reunions», diu.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Infraestructura estratègica Espanya i França busquen una "ruta marítima alternativa" per al BarMar
- El tramvia arriba a Verdaguer i ja posa la vista a Francesc Macià
- Europa adverteix que "netejar" cursos agreuja la força destructiva de les riuades
- Un xàfec desborda la riera de Cadaqués i arrossega cotxes
- Noves proves de l’ADN fan un gir al cas Helena Jubany