L’empresa ho nega

Aturades màfies senceres al ser desencriptats els seus telèfons Sky ECC

La policia va detectar més de 3.000 mòbils amb un ‘software’ comercial d’encriptació en una mateixa zona

movil

movil

3
Es llegeix en minuts

Almenys 48 persones van ser detingudes a Bèlgica i 30 als Països Baixos aquest dimarts en una operació policial contra diversos grups del crim organitzat que operaven utilitzant una plataforma de missatgeria encriptada coneguda com Sky ECC, els missatges de la qual van poder ser desxifrats. Els agents van escorcollar també 275 domicilis i oficines en els dos països.

Les autoritats neerlandeses i belgues, que van cooperar en les batudes i les indagacions, van informar que els operatius van ser possibles després que els investigadors aconseguissin desxifrar i llegir missatges intercanviats per aquests grups a través del proveïdor Sky ECC, que es presenten com el sistema de comunicació mòbil més segur del món. Sky ECC ven mòbils comercials protegits amb una app instal·lada que encripta les comunicacions, autodestrueix els missatges i el ‘hardware’ de la qual no és manipulable, segons explica.

Dels aproximadament 171.000 telèfons SKY ECC en circulació a tot el món, prop del 25% dels usuaris es troben a Bèlgica (6.000), la meitat a Anvers, sobretot a la zona portuària, i als Països Baixos (12.000). Aquests telèfons estan equipats amb ‘software’ de xifratge de SKY ECC, una empresa que opera des del Canadà i els Estats Units, i només poden rebre missatges de text i veu i imatges d’altres usuaris del servei. El preu del telèfon s’estima entre 800 i 2.200 euros per una subscripció de 6 mesos. La companyia va assegurar que els detinguts utilitzaven una versió piratejada del seu ‘software’, que podia ser vulnerable.

Segons la Fiscalia federal belga, els 48 detinguts són sospitosos d’integrar una organització que subministrava presumptament telèfons encriptats a grups delictius. Els més de 200 registres van mobilitzar uns 1.600 policies a Anvers, Brussel·les, Charleroi i Lieja, en una operació policial considerada la més gran mai organitzada al país i en la qual els agents es van apoderar de més d’1,2 milions d’euros i van confiscar 17 tones de cocaïna, 15 armes prohibides, entre les quals 6 de foc, 8 vehicles de luxe, 3 màquines de comptar diners, uniformes de policia i balises GPS.

Drogues, armes i laboratoris

En un comunicat conjunt, la Policia i la Fiscalia neerlandeses van informar de 75 batudes domiciliàries i la detenció d’una trentena de persones com a part d’aquesta investigació internacional, coneguda com a Argus, cosa que va necessitar accions policials a la Haia i a Rotterdam, entre altres punts del país, i es van confiscar també 28 armes de foc. Prèviament, les autoritats havien confiscat milers de quilos de cocaïna, heroïna i haixix, a més de diverses armes, milers de milions d’euros i van desmantellar laboratoris de drogues, cosa que va portar llavors a l’arrest de 43 sospitosos als Països Baixos en un operatiu anterior al d’avui, segons la Fiscalia neerlandesa.

Notícies relacionades

«La investigació Argus ha colpejat durament el crim organitzat: grups internacionals involucrats en el tràfic de drogues i el blanqueig de diners a gran escala, els assentaments violents, etc., depenen completament de la comunicació protegida. Els usuaris pensen que estan fora de perill i fora de l’abast de la policia i el poder judicial, la plataforma Sky ECC els va prometre una xarxa global segura», va afegir la Fiscalia neerlandesa.

A l’adonar-se que els serveis prestats semblen estar destinats exclusivament a satisfer necessitats delictives, la Fiscalia Federal belga va obrir una investigació a finals del 2018 contra SKY ECC i contra els que distribueixen aquests telèfons entre organitzacions criminals. La policia federal va reclamar a SKY ECC 5 milions d’euros per desxifrar el seu sistema, ha assenyalat avui el fiscal federal Frédéric Van Leeuw en una roda de premsa a Brussel·les per informar d’un cas que combina «reptes tecnològics, especialment el desxiframent, el tractament de ‘big data’ per part dels serveis d’intel·ligència i la realització d’investigacions complexes».