Dia de la Dona

8-M a Madrid: el feminisme desconvoca actes però continua trepitjant el carrer

  • El Sindicat d’Estudiants es manifesta a la Puerta del Sol malgrat les prohibicions

  • La Comissió 8-M renuncia a la seva agenda i demana la dimissió del delegat del Govern

8-M a Madrid: el feminisme desconvoca actes però continua trepitjant el carrer
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El risc zero no existeix i si hi ha alguna cosa que li agrada al coronavirus és la interacció social. No obstant, eren concentracions i manifestacions preparades amb prevenció sanitària: sense aglomeracions, a l’aire lliure, amb ús de mascareta i repartides per la capital i els seus pobles. Davant la decisió política i judicial de prohibir els actes reivindicatius del Dia de la Dona a Madrid (la comunitat amb la taxa de contagi més elevada de tot Espanya, amb 245 casos per 100.000 habitants), les principals associacions han decidit desconvocar els seus actes. Malgrat això, el feminisme ha trepitjat els carrers de la ciutat. També molts balcons, que s’han despertat amb cors liles. 

Desafiant la prohibició de la Delegació del Govern i el Tribunal Constitucional, el Sindicat d’Estudiants –que ha convocat una vaga a tot Espanya en contra de la «justícia patriarcal, la violència masclista, la transfòbia i la repressió policial», s’ha manifestat a la cèntrica Puerta del Sol al migdia. «Si ens han de detenir, que ens detinguin a totes», ha explicat una de les portaveus després de criticar la criminalització que, segons la seva opinió, pateix el col·lectiu. «Si la situació sanitària a Madrid és desastrosa no ho és pel moviment feminista, sinó perquè la presidenta, Isabel Díaz Ayuso (PP) no inverteix un euro en la sanitat pública», ha afegit. La manifestació ha viscut moments de molta tensió quan dues veïnes d’edat madura (cantant el ‘Cara al sol’) han començat a llançar retrets a les manifestants. El nerviosisme ha anat en augment i va haver d’intervenir-hi la policia.

Mentrestant, a Lavapiés, portaveus de la Comisión 8-M han anunciat que desconvocaven les seves manifestacions, organitzades amb «prevenció sanitària». Els vetos a les concentracions són una manera –va remarcar– d’«apaivagar, criminalitzar i infantilitzar» les dones. «Una mesura despropocionada». La portaveu ha demanat la dimissió del delegat del Govern a Madrid, José Manuel Franco. «En sortirem més fortes», ha conclòs després de fer una crida a les madrilenyes per decorar les seves finestres i balcons amb missatges a favor del feminisme.

Notícies relacionades

La Comisión 8-M també ha emès un manifest perquè les madrilenyes que ho volguessin ho llegeixin als portals de les seves cases a les vuit de la tarda. Titulat ‘Davant l’emergència social, el feminisme és essencial’, el document posa èmfasi en l’especialitat de les dones i en la necessitat de continuar lluitant pels drets de totes.

Mentrestant, el Movimiento Feminista Madrid –col·lectiu al qual pertany una associació que està en contra de la llei trans– ha convocat una vintena de persones a Callao per reivindicar els drets de les dones i «visibilitzar el feminisme al carrer».