El virus entra en fase d’expansió a Catalunya mentre el Govern ultima l’aixecament de restriccions

1
Es llegeix en minuts
Rosa Mari Sanz
Rosa Mari Sanz

Periodista

ver +

La corba epidèmica a Catalunya continua repuntant i la Covid està en fase d’expansió una altra vegada. Tot i que el nombre de contagis segueix una tendència a la baixa, la velocitat de transmissió del virus (l’Rt, l’indicador que mesura quantes persones contagia de mitjana un positiu) fa diversos dies que creix i ha superat el llindar que permet mantenir sota control l’epidèmia: està en 1,01. Això és, que per cada 100 infectats, se’n contagien 101. Quan l’Rt supera aquest punt, els experts consideren que la transmissió es pot tornar a descontrolar. L’última vegada que va estar aquest indicador per sobre d’un punt a Catalunya va ser el 21 de gener.

Tot això passa en un marc en el qual el Govern es planteja «donar aire» als sectors més perjudicats per les restriccions, com el comerç i la restauració, una petita desescalada per qui va advocar ahir Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública.

Un altre indicador que l’epidèmia empitjora és la positivitat, és a dir, el percentatge dels PCR i tests d’antígens que donen positiu, que ha pujat, fins a 5,46%, tres centèsimes més que aquest dilluns, i per sobre del 5% que l’OMS estableix per considerar controlable la pandèmia, un llistó que es va baixar el 14 de febrer però que ha anat remuntant els últims dies.

També preocupa l’índex de rebrot (EPG), que mesura el potencial de creixement del virus, i està a 273 (davant els 268 de dimarts). Molt lluny dels 700 de mitjans de gener, però molt alt considerant que suposa risc alt a partir de 100.

Notícies relacionades

Tot això fa que la pressió hospitalària, el principal indicador que la pandèmia no dona treva, malgrat que en aquestes últimes dades descendeix lleugerament. Hi ha 1.918 persones ingressades, de les quals 587, sis menys que ahir, són a l’uci.

Pel que fa a nous positius, en les últimes 24 hores se n’han detectat 1.695, cosa que eleva la xifra total des de l’inici de la pandèmia a 550.285. També cal sumar-hi 53 morts més.